Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskolák Nyílt Napja – 2016.04.25

2016. április 25-én rendezték meg a Dél-dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláinak Nyílt Napját és a hozzá kapcsolódó „Élménypedagógia az erdőben” című pedagógus továbbképzést a Kaszó Zrt. szervezésében

6 8

7

Az egész napos rendezvény keretében változatos programokkal várták mindazokat, akik meg szerették volna ismerni a dél-dunántúli régió erdészeti erdei iskoláit, azok erdőpedagógiai és szabadidős programkínálatát. A rendezvényre ellátogató pedagógusok részt vettek egy műhelymunkán, amely a tanórákhoz és tanórán kívüli környezeti neveléshez kapcsolódott.

Elsősorban olyan oktatási intézmények képviselői, pedagógusai látogattak el ide, akik pedagógiai programjában a környezeti nevelés és az erdei iskola program kiemelten szerepel. A rendezvényen részt vevők a nap végén sorsoláson vettek részt, melyen az erdőgazdaságok által felajánlott, értékes ajándékokat sorsoltak ki. A nem akkreditált képzés a 277/1997, (XII.22.) sz. 4§ (3) d) Kormányrendelet szerint 8 óráról tanúsítványt ad.

2 1 10 3

A rendezvényen bemutatkozó erdészeti erdei iskolák:

13

 

 

20

Szabó Edit gazdasági vezérigazgató-helyettes, Kaszó Zrt.

„A Dél-Dunántúli Erdészeti Erdei Iskolák nyílt napján az összes Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskola képviseltette magát. Kilenc erdei iskolával ismerkedhetnek meg az ide érkező pedagógusok, szabadidő szervező kollégák. Alapvető cél, megismerjék az erdőt, mint tanórán kívüli oktatási lehetőséget. Az erdő olyan, mint egy óriási tanterem, hiszen nemcsak a szertárból előhozott tárgyakkal lehet szemléltetni a természetet. A gyerekek megismerhetik Kaszó sajátos növény-illetve állatvilágát, amelyet erdészek és a szakszemélyzet vezetésével mutatunk be. Nagyon jó lehetőség a Baláta-tó felett épített stégrendszer is, ahol 600 méter hosszan lehet az ottani egyedülálló élővilágot megismerni, illetve több tanösvényünk is van, amely a fafajokat, madárfajokat mutatja be.

Az ide érkezett pedagógusok a feladatlapok kitöltésével megismerkedhetnek az erdei iskolák által nyújtott minősített pedagógiai programokkal. A kérdőíven olyan kérdéseket állítottunk össze, amelyeket csak úgy lehet kitölteni, ha ténylegesen meg is ismerik az adott erdei iskolának a programját és el tudják dönteni, hogy a képzési rendszerükbe ez hogyan illik bele és melyiket választják a következő erdei iskolai programjukhoz.”

22 17

 

21

Adorján Rita, Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezető, Mecsekerdő Zrt.

„Kilencedik alkalommal került megrendezésre az Országos Erdészeti Erdei Iskolai Egyesület regionális programja. A régióban az erdészeti erdei iskolák mutatkoznak be. Mindig van egy adott helyszín, akinek a szálláshelyét, programját megismerhetik a környékbeli megyékből érkező pedagógusok. A többi erdészeti erdei iskola is kiállítja a prospektusait, amiből tájékozódhatnak az ide érkezők. Mi úgy érezzük, hogy nagyon fontos a pedagógusoknak, hogy megismerjék azokat a helyeket, ahová a gyerekeket szabadidejükben el tudják vinni. Erdőismereti, módszertani terepgyakorlat során a tanároknak szeretnénk az erdei ismereti játékokon keresztül bemutatni az erdőpedagógiai programokat.

Nagyon örülök annak, hogy a hideg idő ellenére ilyen sokan eljöttek és évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a pedagógusok részéről is, hogy minél többet megtudhassanak a régiói lehetőségekről. Célunk az is, hogy minden évben máshol tartsuk meg ezt a rendezvényt. Ezáltal egymásnak is próbáljuk átadni a lehetőségeket és a pedagógusok is szívesen keresnek fel új helyet.”

15 11

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 109. adásában, 2016. május 8-án, vasárnap 11  órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz