Műsorajánló – HAZAI VADÁSZ – 2016.04.24 – vasárnap 11 óra – ECHO-TV

Vadonélő rókák veszettség elleni immunizálási programja – kisrepülőgépekkel / Sakál-tanya Erdei Tábor átadása Kaszón / Vizslavezető tanfolyam Nádasdladányban / Életrevaló Természet – családi nap lesz a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban

1 - rókákVadonélő rókák veszettség elleni immunizálási programja – kisrepülőgépekkel

A Földművelésügyi Minisztérium folytatja az 1992-ben elkezdett, évente kétszer végrehajtott, vadonélő rókák veszettség elleni immunizálási programját. Az április másodikán kezdődött, két hétig tartó vakcinázási kampányt az FM NÉBIH irányításával a NÉBIH Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága koordinálta. A kampány célja, hogy a vadon élő rókák minél nagyobb arányban védetté váljanak a betegséggel szemben. A csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórták ki az ország területének mintegy kétharmadán. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, humán megbetegedés azonban 1994 óta nem történt hazánkban, köszönhetően többek közt annak, hogy az Állategészségügyi hatóság ’92 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását.

2 - KASZÓSakál-tanya Erdei Tábor átadása Kaszón

A KASZÓ Zrt. a tulajdonosi joggyakorló, Földművelésügyi Minisztériumtól 2014 decemberében kapott tőkeemelés összegéből az elmúlt hónapokban létrehozta a Sakál-tanya Erdei Tábort, melyet 2016. április 15-én adtak át a nagyközönség számára. A környezettudatos nevelés kiemelt helyszínei az erdei iskolák, s az állami erdőgazdaságok erdei iskolái jelenleg évente több mint 50 ezer gyereket fogadnak. Ezek sorába lépett 2015-ben a Társaság által útjára indított Vadász Göri Erdei Iskola is, melynek népszerűsége és látogatottsága folyamatosan növekszik. Hogy mind inkább elősegítse ezen közjóléti létesítmény fejlődését, kényelmesebbé tegye az erdei iskolai csoportok, táborozó gyerekek itt tartózkodását, létrehozta a Sakál-tanya Erdei Tábort. A Társaság tervei szerint nem csupán a gyermekek számára teszi elérhetővé a most átadott szálláshelyet, szabad kapacitás esetén a turisták számára is igénybe vehető a tábor. Legyen szó osztálykirándulásról, vagy baráti összejövetelről, a Sakál-tanya Erdei Tábor szeretettel várja lakóit.

vizslaVizslavezető tanfolyam Nádasdladányban

“Eb a vadász kutya nélkül!” – mondják az idősebb vadászok, és ez pontosan így is van. Nem véletlen, hogy az elcsökevényesedett érzékszervekkel rendelkező ember a kutya és a technika segítségére szorul az eredményes vadászat érdekében. Aki ismeri a vad viselkedését, tudja, hogy az úgy meglapul rejtekhelyén, hogy keresés közben akár rá is léphet az ember. Az antenna-orrú kutya azonban a profi módon rejtőzködő vadat is észreveszi, és jelzi gazdájának. A Fejér Megyei Vadászkamara 2016 évben április 16-án először indított vizslavezető tanfolyamot, mivel több vizslavezető jelezte, hogy szeretnék kutyájukat képezni és vizsgára felkészíteni, sokakban pedig felmerült az igény arra, hogy a vadászatokon egyre képzettebb kutyákkal tudjanak részt venni. A vizslák esetében egy ilyen tanfolyamnak az a célja, hogy képesek legyenek sikeres vadászati alkalmassági vizsgát tenni.

hm-1Életrevaló Természet – családi nap lesz a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban

2016. május 22-én rendhagyó programmal várják a látogatókat a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban. A hatvani Grassalkovich-kastélyban Életrevaló Természet – családi nap címmel szerveznek egy igazi családi élmény napot a kicsiknek és nagyoknak. Az interaktív játékok széles tárházából lehet választani, melyek használatában segítséget is kapnak a gyerekek. – “Élmény- és tapasztalatszerzéshez sok lehetőség várja itt a gyerekeket. Nagyon élvezik, hogy az állatok élőhelyeit felfedezhetik, ahová egyébként nem jutnának el, itt viszont a Vadászati Múzeumban lehetőség van erre is. Különösen az interaktív játékok jelentenek nagy élményt a számukra, hiszen kipróbálhatják  pl. hol és hogyan él az üregi nyúl. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, mert nagyon színvonalas és tartalmas a Vadászati Múzeum, itt a gyerekek sok ismerethez, élményhez jutnak, a sok látnivaló teljesen leköti a figyelmüket.” – Nagy Éva óvodapedagógus.

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 107. adásában, 2016. április 24-én, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

Fotó: Polster Gabriella

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz