19. Erdők Hete – A csömödéri Zakatoló Erdei Iskola – 2015. 09. 28.

A 19. Erdők Hete országos megnyitó ünnepsége ezúttal Csömödérben került megrendezésre, a Zalaerdő Zrt. Kisvasúti és Turisztikai Központjának területén

A rendezvényen részt vett Mocz András Országos Erdészeti Egyesület magánerdős alelnöke, Lomniczi Gergely Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Rosta Gyula Zalaerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

25

17

23

A Zakatoló Erdei Iskola 2015 tavaszán nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára Csömödérben. Különlegessége a kifejezetten az erdei iskola számára épített oktató kocsi, mely egyfajta guruló osztályteremként működik, így nyújtva lehetőséget a diákoknak, hogy a különböző adottságú helyeken kijelölt megállóknál szakember segítségével tanulmányozhassák az erdők, rétek és vizek élővilágát. A Zalaerdő Zrt. közjóléti tevékenységeivel igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az erdész szakmát minél többen megismerhessék és elfogadják.

 

44

Rosta Gyula vezérigazgató, Zalaerdő Zrt.

„2010-ben vettem át a vállalat irányítását és akkor már folyamatban volt a turistaszálló kialakítása és megépítése.  Akkor én úgy gondoltam, hogy ez a turistaszálló önmagában nem lesz elég arra, hogy vendégeket tudjunk idecsalogatni, ehhez más ötletre is szükség volt. Adott volt a kisvasút, hiszen itt Csömödérben van a kisvasút központja is. Ezzel tudjuk összekapcsolni az erdő megismertetését, a közönség vonzását, hiszen az utazás élményét a megismerés és a tanulás élményével tudjuk összekötni, amely fiatalnak és felnőttnek egyaránt fontos lehet.”

 

26 24

43 42

45

Lomniczi Gergely főtitkár, OEE

„Az Erdők Hete keretén belül több, mint 150 rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők, akik ezen a héten szeretnének megismerkedni a magyar erdőkkel, szeretnének találkozni a magyar erdészekkel. A Zalaerdő Zrt. nagyon jól örvözte a turisztikai látványosságot a környezeti neveléssel és a kisvasúton kialakított, igazán kuriózumnak számíró oktató teremben fogadják a gyerekeket. Számomra öröm az, hogy ilyen programokat szervezhetünk. Az Országos Erdészeti Egyesület hamarosan 150 éves évfordulóját ünnepli, de talán a környezeti neveléssel, a jövő generációinak a nevelésével kapcsolatos tevékenység volt a legfontosabb a működése során. Napjainkban a társadalom széles rétegeinek a természethez való elvezetése és a természetben való fogadása az, amely kihívást jelent számunkra.”

33 28 29 30

46

Molnárné Vitális Anikó vezető, Zakatoló Erdei Iskola

„A Zalaerdő Zrt. által indított Zakatoló Erdei Iskola oktató kocsijában vagyunk. Ennek az a különlegessége, hogy a Lenti és Kistolmács között 32 km-n hosszan kanyargó Csömödéri állami erdei vasút nyomvonalán mozdony húzza ezt az oktató kocsit.

Az Erdei Iskola programjain részt vevő diákok az utazás közben megfigyeléseket tehetnek meg, megfigyelhetik a minket körülvevő gyönyörű szép környezetet. A megállókban pedig terepi bejárást követően ebben az oktató kocsiban tudjuk feldolgozni a szerzett élményeket, begyűjtött mintákat. Ehhez számtalan hagyományos felszerelés áll rendelkezésre: távcsövek, mikroszkópok, határozó könyvek, bogárgyűjtők, ezenkívül digitális eszközökkel is felszereltük az oktató kocsit: táblagépek, digitális fényképezőgépek, nagyméretű monitor került kihelyezésre, amely a gyerekek figyelmét a mai világban jobban leköti. Ezáltal próbálunk olyan élményekkel gazdag programot kínálni, amely az óvodás korosztálytól egészen a középiskolásokig tartalmas program lehet.

A Zakatoló Erdei Iskola az idei évben kezdte meg a munkáját. Nagy örömünkre máris egy hatalmas elismerésben lehetett részünk, hiszen elnyertük az idei év Magyar Termék Nagydíjat. Azért is sikerült ezt a díjat megkapni, mivel ez egy egyedülálló lehetőség, ez az oktató kocsi kifejezetten az Erdei Iskola számára került megépítésre, ilyen az országban nincs több.”

32

37 35 36 7 10 9 8 5 6 11 2 3

16 20 21 19 34 1

13 12

Filmünket október 18-án, vasárnap 15:30 órakor és 23:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz