Felavatták a Hársas-tavi kirándulóhelyet a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél – 2015.10.02

A 19. alkalommal megrendezett Erdők Hete rendezvénysorozat keretén belül átadásra került a Szentgotthárd-Máriaújfalu gyöngyszemének tekintett Hársas-tó mentén kialakított erdei kirándulóhely

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. fejlesztési forrásaiból és a kapott támogatásaiból jelentős összegeket fordított közjóléti objektumok létesítésére és felújítására: a mintegy 900 millió forintból 750 millió a saját erő, a többi uniós és kormányzati pályázati pénz.

A Hársas-tó Szentgotthárd egyik idegenforgalmi gyöngyszeme, mely egy csodálatos erdős környezetben terül el, s nem messze innen húzódik a Mária zarándokút is. Köszönhetően a társaság közjóléti tevékenységének, már nemcsak a horgászok, hanem a kirándulók is fel fogják keresni ezt a helyet.

9 15 2

Az átadó ünnepségen megjelent V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Kutas Lajos Szentgotthárdi Erdészet erdészeti igazgató, Bíró Ferenc Szombathelyi Erdészeti Zrt. gazdasági igazgató és Labritz Béla Szentgotthárd Város alpolgármestere.

A hivatalos beszédek után sor került a kirándulóhely létesítményénél lévő két fa közé kifeszített nemzeti színű szalag átvágására és feldarabolására.

21 19 55 20

29

51

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkár, FM

„Az elmúlt esztendőben az állami erdészetek jelentős beruházásokat hajtottak végre a hazai – köztük a Vas megyei parkerdőkben. Örülünk annak, hogy nemcsak a régi parkerdő felújítására kerítettek sort, hanem egy új helyen – amit már eddig is szerettek a természetkedvelők – alakítottak ki esőházat, szalonnasütő helyet, padokat. Azt látom, hogy a természetvédelem ügyét nem szolgálhatják csupán csak a hivatásos természetvédők. Nekünk nem a természetvédelmet kell támogatni, hanem a természet védelmét.

Ebbe az önkéntesek, a civil szervezetek, állami erdészetek munkatársai is beleférnek, mert fontos az, hogy megszerettessék a természetet. Ennélfogva tudja a társadalom megfogalmazni az elvárásait a mindenkori kormányzat felé, hogy erre a területre fordítson még nagyobb figyelmet. Az elmúlt időszakban soha nem látott fejlesztést hajtottunk végre a környezet és természetvédelem területén.”

13 16

12 22 23 24

52

Kutas Lajos erdészeti igazgató, Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság

„A Hársas-tavi kirándulóhely azon célból jött létre, hogy az Őrségnek az elcsúszott súlypontját megpróbáljuk a Vendvidék felé is bővíteni. Büszkén mondhatom, hogy saját munkaerőből, saját anyagból készítettük el a kollégáim, favágók, fizikai munkások és a karbantartó munkások segítségével, akiknek köszönettel tartozom. Szentgotthárd város környékéről a városlakók, a környező községek lakói szívesen látogatják ezt a kirándulóhelyet. Mellettünk található a Hársas-tó, amely nagyon kedvelt fürdőhely, pihenőhely és a horgászok is előszeretettel látogatják.

A most átadott kirándulóhellyel igyekeztünk megcélozni a családokat, gyerekeket, hogy együtt, közösen tudják szabadidejüket eltölteni ezen a csodálatos helyen. Fontos számunkra, hiszen az erdészek ősidők óta formálták a környezetet, az első természetvédők is erdészek voltak. Az erdész szakma együtt jár a természet szeretetével, gondozásával, kezelésével és bemutatásával.”

11 10

18 25 26 28

53

Bíró Ferenc gazdasági igazgató, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

„Társaságunk az utóbbi időben a fejlesztési forrásokból jelentős összeget fordított közjóléti létesítmények létrehozására és felújítására. Ebben az évben fejeztük be a Farkaserdei és a Jeli kilátóhelyek építését, a Cák-Velemi erdészeti út és a Celldömölk-Izsákfai parkerdő felújítását és a most átadásra kerülő Hársas-tavi kirándulóhely létesítését. Folyamatban van egy nagyobb közjóléti fejlesztés Kőszeg térségében, amely forrásfoglalásokat takar, továbbá esőházak létesítését, kirándulóhelyek kialakítását is tervezzük.”

 

 

50 49

48 31 38 37

54

Labritz Béla alpolgármester, Szentgotthárd város

„Szentgotthárd városa nagyon odafigyel a környezetvédelemre. A Hársas-tó az 1980-as évek közepén duzzasztás által jött létre, gyönyörű környezete a Szentgotthárdon működő Horgászegyesület munkájának eredménye. Nem véletlen, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén fokozottan védett természetvédelmi területén vagyunk, melyre nagyon vigyázunk, hiszen messziről érkeznek ide vendégek.

Több funkciót is ellát ez a környezet: a tó környékének látogatása a horgászok, fürdőzők által, a tó körbekerékpározhatósága, illetve ennek a pihenőhelynek a létrejötte, amely egyértelművé teszi, hogy érdemes ide eljönni. Úgy gondolom, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től kapott értékek iránt felelősséggel kell lennünk, óvni, védeni kell ezeket a kincseket és természetesen mindenki örömére használni.”

42 41

39 8 7 6 4 35 34 33

30

Filmünket október 25-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz