II. Parkerdő Kupa Fakitermelő Verseny – 2016.06.11

A tavaly hagyományteremtő céllal elindított Parkerdő Kupa Fakitermelő Verseny 2016-os folytatása is motoros láncfűrészek zajától volt hangos. A Pilisi Parkerdő Zrt. összes erdészete résztvett ezen, vagyis 10 csapat vágott neki a Bajnán tartott megmérettetésnek

11 10 12 15

A regisztrációt követően balesetvédelmi oktatás, majd a versenyszabályzat ismertetése következett. A rendezvényt Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke nyitotta meg. A versenyprogram keretén belül négy kiépített pálya várta a versenyzőket, ahol minden csapat 2 alkalommal került megmérettetésre.

Egy csapat 4 főből, 2 fűrészes és 2 hasító versenyzőből áll. A látványos összecsapás szigorú szabályok szerint zajlott, hiszen a szervezők a gyorsaság mellett az erdőben történő biztonságos munkavégzés követelményeire is nagy hangsúlyt fektettek. Az erdei munkavégzés komoly szakértelmet és összehangolt csapatmunkát kíván a mindennapokban is.

16 17 18

Az ebédet követően pedig az ünnepélyes eredményhirdetés következett, melyen a Gödöllői Erdészet nyerte el az első helyezést. A fakitermelő csapat tagjai:

  • Barkaszi István
  • Fekete Gergő
  • Szekeres Balázs
  • Szekeres Richárd

A második helyen a Bajnai Erdészet, míg harmadik helyen a Ráckevei Erdészet csapata végzett.

5 6 9

22

Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök, Pilisi Parkerdő Zrt.

„Szeretnénk emelni a fakitermelő munka színvonalát, szeretnénk, ha a vállalkozóink minél korszerűbb és minél biztonságosabb eszközökkel dolgoznának kint, az erdőben. Nagyon fontos a biztonság. Azt tudni kell, hogy a fakitermelés a bányászat után a második legveszélyesebb fizikai munka, különösen kint az erdőben, ahol az elérhetőség korlátozott. Tehát bármilyen baleset történik, az súlyossá válhat, mert nagyon nehéz elérni a sérült személyt.

 Azt gondolom, hogy jól felkészült csapatokat láthatunk, egyre javul a színvonal. Ez a verseny nem regionális elődöntő, ez a Pilisi Parkerdő Zrt. saját versenye. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk és szeretnénk hagyománnyá tenni ezt a versenyt, azaz, minden évben megismételni ugyanezen a helyszínen.”

21 2 19

Limp Tibor műszaki vezető, Bajnai Erdészet, Pilisi Parkerdő Zrt.

“Ennek a rendezvénynek több célja is van. Az egyik többek között az, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél dolgozó fakitermelő csapatok, illetve brigádok összemérhessék ereiket, az egymáshoz viszonyított teljesítményük és tehetségük is jobban ki tudjon bontakozni. Továbbá a civilek felé is szeretnénk láttatni azt, hogy a fakitermelés egy sokrétű és nem veszélytelen foglalkozás, amely sok év tapasztalatának eredményeként alakul ki, illetve bontakozik ki egy-egy csapat életében.

Szigorú szabályokhoz kötjük a fakitermelési munkákat, hiszen motorfűrésszel, sújtófejszékkel dolgozunk, amelyek egyáltalán nem veszélytelenek. Ezért fontosak azok a biztonsági intézkedések, amelyek előírják a vágásbiztos nadrág hordását, a kesztyűt, sisakot, hiszen, mint szokták mondani: itt egyet lehet hibázni, de az súlyos következményekkel járhat!

Maga a verseny szervezése is több hetes munkát ölel fel, hiszen az ide kerülő faanyagot meg kell termelni, azt a megfelelő méretre választékba kell átdolgozni és utána kerül csak a kastélypark udvarára, ahol versenyképes állapotba kell hozni.”

 7 8

A 2016. június 11-én tartott verseny elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos munkavégzés fontosságára. És az erdei munkák során a szakképzett munkaerő nélkülözhetetlenségére.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett versenyek kiemelt célja a szakmai tudás elmélyítése: míg a rendszerint tavasszal megtartott jelölőverseny az erdész szakszemélyzet számára szól, a fakitermelő verseny az erdőben dolgozó fakitermelő szakemberek tudását teszi próbára.

 

3

További cikkeket a Pilisi Parkerdő Zrt.-ről itt olvashat:

Sikeres volt a Pilisi Parkerdő Zrt. 31. alkalommal megrendezett jelölőversenye

Erdőszerkezeti átalakítás a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetében

Galgamácsán tartották a 2015. évi Gím Trófeaszemlét a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél – 2015.10.15.

Talajlaboratóriumban kutatják a jövő erdeinek fafajait a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél

Pilisi Parkerdő Zrt. 2015. évi Gím Trófeaszemle – 2015.10.15 – Csépányi Péter beszéde

Madárszemmel képek – Pilisi Parkerdő Zrt. 2015. évi Gím Trófeaszemle – 2015.10.15

Galgamácsán értékelték a Pilisi Parkerdő idei vadgazdálkodási eredményeit – 2015.10.16.

Korongvadász Magyar Nagydíj – Galgamácsa – 2016.06.05-i adás

Korongvadász Magyar Nagydíj – Galgamácsa – 2016.05.14-15.

Átadták a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatot – 2016.05.14-i adás

Filmünket 117. adásunkban, 2016. július 3-án, vasárnap 11:00 órakor hamarosan láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz