Hagyományos vadászati módokat és eszközöket népszerűsítő Vadásznap és Konferencia – 2016.06.10

Hagyományos vadászati módokat és eszközöket népszerűsítő szakmai nappal egybekötött konferenciát tartott június 10-én a Diana Szakképző Iskola

9

A Földművelésügyi Minisztérium, a Csongrád Városi Önkormányzat és a Diana Szakképző Iskola támogatásával szervezett népszerűsítő és szakmai nap most először  a hagyományteremtés szándékával került megrendezésre.

Az ünnepség megnyitóján a Baranya Vadászkürt Együttes előadásában a “Föl-föl a boldog vadászatra” kürtszignált hallgathatták meg a jelenlévők, majd köszöntőt mondott Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A rendezvényt Dr. Bitay Márton Örs államtitkár személyes élményekkel színesített beszédével nyitotta meg.

8 4 1 2 7

A több helyszínen zajló program komoly szervezést jelenthetett a házigazdáknak, de mindhárom programhelyen zökkenőmentesen zajlottak az események, csak az utolsó, solymász bemutatót szakította meg a zápor.

A rendezvényre érkezők különféle programlehetőségek közül választhattak: az előadások mellett solymászat, vadászíjászat, vadászkürtösök bemutatója, trófea és preparátum bemutató. Valamint a preparátumok készítésének módszerei a rég múlttól napjainkig, vadászfestők kiállítása, gyermekrajz kiállítás, madárbemutató, honfoglalás kori fegyverek és viselet bemutatása a vadászat tekintetében.

18 17

24

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Nem véletlenül fektettünk a törvényekben a korábbinál nagyobb hangsúlyt a hagyományos magyar vadászati módszerekre, hiszen erre büszkék vagyunk. Nagyon örülnék, ha a stílusjegyek a vadászati szokásokban minél jobban megmutatkoznának, úgy mint az öltözet, a fegyverviselés, hagyományokhoz illő fegyverválasztással kapcsolatos elképzelések, a patina. Nagyon örülök annak, hogy ennek reneszánszát éljük. Az öltözetek is megváltoztak, egyre inkább előtérbe kerülnek a hagyományos vadász ruhák. Ma már kürtszó nélkül elképzelhetetlen egy-egy vadászrendezvény, a teríték is nagy jelentőséget kap. Ez mind fontos, hiszen közeleg a 2021-es vadászati világkiállítás és mivel vadászati nagyhatalom vagyunk, ezért illendő, hogy a vadászati kultúránkat frissítsük. Meg kell találni a hagyományos módoknak a 21. század szerinti viselését.

A Diana Vadász-Felnőttképző Szakképző Iskola több évtizedes szakmai múltra tekint vissza, amely az országban egyedülálló képzési struktúrával rendelkezik. Mindannyian büszkék lehetünk az iskola teljesítményére, hiszen számos szakembernek adtak képesítést és emellett nagyon profi képzésről beszélhetünk.”

22 21 20 19

5

Bozó Gábor intézményvezető, Diana Vadász-Felnőttképző Szakképző Iskola

„Egy nehéz és komoly nap után vagyunk. A Fölművelésügyi Minisztérium, a Diana Lövészegylet, az iskola, Csongrád városa és más szakképző intézmény közös együttműködésével jött létre a hagyományos vadászati módokat és eszközöket népszerűsítő rendezvényünk. Hagyományteremtő, hagyományőrző vadászatokat bemutató rendezvényt szeretnénk megvalósítani, amely terveink szerint jövőre már másodszor fog megrendezésre kerülni. Nagyon boldogok vagyunk, mert az eső is megkímélt minket. Több helyszínen, párhuzamosan zajlódtak az események elméletben és gyakorlatban.

Ennek a rendezvénynek az apropója az volt, hogy a vadászati törvénymódosításnak köszönhetően olyan új, de hagyományos vadászati módok kaptak teret a vadászat területén Magyarországon, amelyeket szeretnénk majd népszerűsíteni: ezek az íjászat, az elöltöltős fegyverekkel való vadászat, a magyar agarakkal való vadászat. Ez egy nagyon jó és kiváló kezdeményezés a jogalkotók részéről. Mi ehhez a szakmaiságot szeretnénk prezentálni a Diana Vadász-Felnőttképző Szakképző Iskolával. A minisztérium támogatásával a Diana Lövészegylet olyan lehetőséget kapott, hogy ennek hagyományt teremthessen.”

23 11 19 13 12 14

A Különleges Díszelgő Kötelék műsora – 2015.06.30 – Csongrád – DIANA Vadász-Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium

Fegyvertörténeti kiállítás nyílt Csongrádon – 2015.06.30

 15

Filmünket hamarosan láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz