Korongvadász Magyar Nagydíj – Galgamácsa – 2016.05.14-15.

Május 14. és 15. között került megrendezésre a Korongvadász Magyar Nagydíj a FITASC Magyarországi Korongvadász Szövetség és a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében

2 6 14

A helyszínt a tavalyi korongvadász Európa-bajnokság otthona, Galgamácsa adta. Népes mezőny és a korongvadász sportág legnagyobb egyéniségei vettek részt a gyönyörű erdei környezetben található Galgamácsán: a Magyar Nagydíjra ugyanis 15 ország több mint 220 lövője adta le nevezését. A verseny a gyakorlónapokkal kezdődött, a résztvevők ekkor kezdhették el tesztelni lőtudásukat és koncentrációs képességüket. Az éles küzdelem ezt követően, május 14-én indult el, versenyzőnként 200-200 koronggal.

16 21

A Magyar Nagydíj komolyságát és szakmai megbecsülését fémjelzi, hogy több világ- és Európa-bajnok is tiszteletét tette ezen a kissé esős májusi hétvégén: köztük Szerdahelyi András, a Sporting regnáló Európa-bajnoka, Jéri Tamás, a Compak Sporting Európa-bajnoka, vagy éppen George Digweed sokszoros világbajnok, a korongvadászat legnagyobb alakja.

4 9

A megmérettetés gyönyörű erdei környezetben zajlott. A pályákat ráadásul idén is Graham Brown, a legendás angol pályaépítő álmodta meg. A kiélezett küzdelem, illetve a terepviszonyok és a pályák kialakítása mind hozzájárult ahhoz, hogy a FITASC Korongvadász Magyar Nagydíj egy különleges program legyen mindenki számára. A verseny lezárultával összesen hat érem került hazai versenyzők nyakába.

19

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Ezen a megmérettetésen 15 ország több mint 200 versenyzője képviselteti magát, amely mindenképpen hasznos Magyarország számára. A következő évi Korongvadász Világbajnokság előtt állunk, ami azt jelenti, hogy ez a mostani rendezvény felkészülése ennek a komoly sportágnak. Világszerte sokan űzik a korongvadászatot, amely egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség. Nagyon magas koncentrációt igényel és rengeteg gyakorlás szükséges hozzá.

A Galgamácsai lőtér évtizedes múltra tekint vissza. A korongvadász verseny egyrészt jó bevételi forrás az erdőgazdaságnak, másrészt szeretnénk támogatni is ezt a sportágat, amelyben komoly sikereink vannak. Igaly Diána például ennek a sportágnak az egyik legnagyobb alakja.

Vadászemberként meg kell tanulni azt a mozgáskultúrát, amely a lőtéren elengedhetetlen: hogy veszi fel az ember a fegyvert a vállához, amikor elindul a korong, hogy kéri a korongot, hogy követi le és végül hogy lesz ebből sikeres találat. Ezeket mindenképpen érdemes begyakorolni, mert a terepen, az erdőben, a vadászatokon nagyon komoly haszna lehet. Mindent el kell követni a  sikeres vadászatért, hogy a vad ne szenvedés útján kerüljön terítékre. Azt hiszem, a vadászok számára ez egyfajta kötelesség is, hogy mindenki megtanulja, hogyan kell jól lőni.”

7 11

20

Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök, Pilisi Parkerdő Zrt.

„A vadászat elsősorban arról szól, hogy kint legyünk a természetben, de azért az sem baj, hogy amikor a lövést elengedjük, pontosan találjon és minél kevesebb szenvedést okozzon az elejtendő vad számára. Nagyon fontos része a vadászati kultúrának a pontos és jó lövés. Ez a verseny nagyon jó tanulási és tapasztalatszerzési lehetőség is. A vadászat alatt az ember olyan hatásfok alá kerülhet, hogy ha nincsenek begyakorolva a mozdulatok, akkor az veszélyes is lehet. Nagyon fontos az, hogy minden szinte reflexszerűen, olajozottan, begyakorlottan menjen. A vadászat során 100 százalékos biztonságra kell törekedni, mert egy lőfegyverből kiszaladt lövést nem lehet visszafordítani már. Nagyon megtisztelő az, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. egy ilyen versenynek a szervezője lehet, és ezzel a rendezvénnyel hazánk hírnevét szerte a világon erősíteni tudjuk.”

17 15

22

Gönczi Bálint, a verseny főbírója

„Minden lőállást egy korongbemutatóval kezdenek, amelynek több szempontból is nagy szerepe van. Egyrészt a versenyzők pontosan tudják, hogy hova fognak lőni, másrészt nyilván a versenyzőt is segíti, hogy előre látja, van még egy kicsi ideje arra, hogyan fogja eltalálni a korongot. A szabály annyit ír elő, hogy egyértelműen jól kell kérnie a versenyzőnek a korongot. A verseny végén, két nap elteltével szoktam megnézni az eredményeket, de sajnos erre nem sok esetben kerül sor. A bíró együtt lő a lövővel. A magyar bírók világszínvonalon dolgoznak és nagyon képzettek. Jelen esetben ez a korong egy nyúl korong, amely a földön gurul, ez okozza a legtöbb lövőnek a legnagyobb nehézséget. Mivel a földön gurul, ezért bármikor megpattanhat, ezért általában ettől tartanak a leginkább.”

12 10 8

Filmünket június 5-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz