Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 112. adás – 2016.05.28 – szombat 17:30 óra – ECHO-TV

Ne vegyük magunkhoz az elhagyott őzeket! / Attila Kardja – Az Első Kardvágás ceremónia / Elkészült a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének II. üteme / Véreb szakmai Nap Katalinpusztán

 

DSCN0286Ne vegyük magunkhoz az elhagyott őzeket!

Magyarföld község területére gyakran betévedt egy őzbak, és a helyiek rendszeresen etették is, mígnem egy áprilisi napon rátámadt egy idős férfira. A HAZAI VADÁSZ stábja a helyszínen tájékozódott a történtekről. A híradások szerint az idős bácsit sérülésekkel szállították kórházba, de mivel szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, már ki is engedték. Saját udvarán támadt rá az őz, amely először a mellkasán sebesítette meg, majd amikor a földre került, a combját is felsértette. Az őzbak a közeli erdőbe menekült. A helyiek szerint nem ismeretlen a faluban az állat, hiszen van olyan család, amelynek tagjai rendszeresen etették.

 

9Attila Kardja – Az Első Kardvágás ceremónia

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla a 2014-ben kidőlt Sólyi Szent István Kardot az idén újra felállítják. A Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetének hatalmas vörösfenyője lesz most Attila Kardjának másolata. Ez a fa eredetileg 38 méter magas volt, közel 90 cm mellmagassági átmérővel, 9 tonna súllyal. A Kard alapja végül egy 18 méteres törzsdarab lett, amely 7-8 tonna súlyra taksálható. 2016. május 11-én következő szakaszába lépett a jelentős összefogással létrehozott esemény. A volt Hajmáskéri Katonai Laktanya területén rendezték meg az Első Kardvágás ceremóniát, amelyen Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Vívószövetség elnöke ünnepélyesen megejtette az első vágást a Világ Legnagyobb Fából Készült Kardján.

 

17Elkészült a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének II. üteme

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Jeli Nap keretében ünnepélyesen kitárta a Varázskertet a fogyatékkal élők előtt is: átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét a Vas megyei Kám község közelében. Az akadálymentesített sétaút második ütemét Nagy Lászlóné, a Vas Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének alelnöke vette át sorstársai nevében. Köszöntőjében külön méltatta, hogy az erdészet munkatársai a vakok képviselőit is bevonták a munkába, így valóban olyan lett a létesítmény, mint amilyenre szükségük van.

 

38Véreb szakmai Nap Katalinpusztán

A Magyar Vérebegylet szakmai napot tartott Pest és Nógrád megyei körzetében 2016. május 7-én szombaton,  az Ipolyerdő Zrt. Katalinpusztai Kirándulóközpontja területén. A program keretében elővizsga és VAV vizsga is megrendezésre került. A körzeti nap több különlegességet is tartogatott. A Kis Pipin bajor hegyi véreb tenyészet 2015. évi almából 8 fiatal kutya jelentkezett az elővizsgára, így kiváló alkalom nyílt a képességek mellett az küllemi összevetésre is. Nagy örömünkre Zilai János, a Magyar Véreb Egylet dr. Egyed István szakmai díjas, karizmatikus tagja is részt vett a programon és elhozta magával „Az én Gemencem” című, nemrégiben megjelentetett könyvét is. Babály Csaba vérebvezető és vérebtenyésztő ötlete volt a rendezvény, mert szeretett volna egy bajorhegyi vérebnapot rendezni, vérebvizsgával egybekötve a Börzsönyben.

Filmünket május 28-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 112. adásában, az ECHO TV csatornán!

www.fhmag.hu

https://www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

https://hu-hu.facebook.com/echotelevizio

http://www.echotv.hu/video/109512/20151220_Hazai_vadasz