Attila Kardja – „Az Első Kardvágás” ceremónia – 2016. május 11.

2016. május 11-én a volt Hajmáskéri Katonai Laktanya területén rendezték meg az Első Kardvágás ceremóniát, amelyen Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Vívószövetség elnöke ünnepélyesen megejtette az első vágást azon a 18 méter hosszú, és 8 tonnás vörösfenyőn, amelyből a Világ Legnagyobb Fából Készült Kardját fogja Boros József fafaragó elkészíteni.

14

6

A Kard a korábbi rekorder kard utódjaként kerül majd felállításra 2016 nyarán. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Bikádi László , Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány elnöke, református lelkész, Csampa Zsolt, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Vívószövetség elnöke, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, Töreki Sándor Veszprém Megyei rendőr-főkapitány, Ovádi Péter, Veszprém Város Önkormányzatának képviselője, VK elnök, Köbli Miklós, Hajmáskér Község polgármestere és Boros József, fafaragó.

Díszvendégek:

  • Knapek Edina Európa bajnok törvívó
  • Decsi Tamás, világbajnok kardvívó
  • Rédli András, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó

A helyi hagyomány szerint Sóly és Királyszentistván határában zajlott a döntő ütközet Koppány és Szent István között 997-ben. E csata emlékére helyezték el István kardjának hatalmas, fából készült mását 1998-ban a Kálvária-dombon, a falu határában, amely sajnos 2014 nyarán hatalmas önsúlyától csavarodott ki.

Újra állni fog a Sólyi Kard a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából

Film: Újra állni fog a Sólyi Kard a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából

10

18

Bikádi László, Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány elnöke, református lelkész

„Nagyon boldog vagyok, hiszen sikeresen megtartottuk a sajtótájékoztatót. Az az öröm, ahogy láttam, hogy a sportolóink milyen lelkesedéssel vetették bele magukat a fafaragásba, azt vetíti elő számomra, hogy ők saját emlékhelyüknek fogják tartani a kardot, mindig haza fognak jönni hozzánk és szívből fogják támogatni a kard felállítását. Az Attila kard olyan emlékhellyé válik majd, amely minden magyar embert hazavár, arra a helyre, ahol Koppány és István csatája zajlott. Nagy köszönettel tartozunk a Bakonyerdő Zrt.-nek és minden egyes munkatársnak, aki ebben részt vett, hiszen nagy örömet okoztak Sóly lakóinak. Szívből remélem, hogy mind a templomot, mind a kardot örömmel fogják látogatni az ideérkezők.”

9

5

Csampa Zsolt, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár

„Az Attila Kard biztos vagyok benne, hogy a sportolóinknak segítséget nyújtani, hiszen minden fejben dől el. Azok az olimpikonok, akik már hallottak arról, hogy az Olimpia után szeretnénk egy 18 méteres sólyi kardot felállítani, részesei szeretnének lenni a folyamatnak és szeretnének egy háncsot maguknak eltenni emlékül. Azt gondolom, hogy nemcsak jelképekre van szükség, hanem szimbólumokra is.  Szeretném megköszönni az erdészmérnököknek a munkáját, akik kiválasztották és kivágatták a fát. Bízom benne, hogy a Riói Olimpia után állni fog a kard. A későbbiekben szeretnénk egy olyan táblát is felállítani, amely a vívósport magyar büszkeségeinek névtábláit tartalmazza.”

 

37

3

Knapek Edina Európa bajnok tőrvívó

„Nagyon örülök a meghívásnak, mert kötődik a sportágunkhoz, így boldogan fogadtam el a meghívást. Aki igazán szereti a hazáját, az nagyon szívesen fog ide eljönni és biztos vagyok benne, hogy ha hazajövök az Olimpiáról, akkor én is eljövök. Nagy boldogsággal fog eltölteni, ha láthatom ezt a kardot. Minket, sportolókat minden olyan dolog inspirál, amely a hazánkra és a magyarságunkra emlékeztet. A háncsot, amelyet most eltettem, kabalaként fogom kivinni az Olimpiára magammal.”

 26

4

Berger Péter erdész, Bakonyerdő Zrt.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a fa – amely a mi általunk kezelt erdőből ide került – az első útjára lép annak a hosszú folyamatnak, amíg a vörösfenyő fatörzsből egy díszes jelkép válik. Nap mint nap ilyen fákkal dolgozunk kint az erdőn. Ahhoz, hogy ezek a vörösfenyő fák ilyen magasra megnőjenek, e mögött komoly munkák állnak, amit leginkább elődeinknek köszönhetünk. A múltunknak egy részét kapjuk vissza vele versekkel, dalokkal, ezekkel a jelképekkel, amik most születőben vannak. Büszkék vagyunk a múltunkra, jelenünkre és a jövőnkre is.”

 

Filmünket május 28-án, szombaton 17:30 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz