Újra állni fog a Sólyi Kard a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából – 2016.03.08

A 2014-ben kidőlt Sólyi Szent István Kardot az idén újra felállítják. A Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetének hatalmas vörösfenyője lesz Attila Kardjának másolata

 

23 25 37

11

Berger Péter erdőgondnok, Bakonybéli Erdészet Tisztavízi Erdőgondnokság, Bakonyerdő Zrt.

„A Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetének területén vagyunk, a laposoki tölgyes tömbünkben, amely Iharkút községhatárban található. Jellemző erre az erdőtömbre, hogy főként idős tölgyesek alkotják. Elegyfajként szerepel gyakran a vörösfenyő is, amelynek szép példányait találjuk ezekben az erdőtömbökben. Ez az erdészetnek egy unikum erdőtömbje abból a szempontból, hogy jellemzően bükk alkotja a Bakonybéli Erdészet erdeit, de a tölgy a szívünkhöz közel álló fafaj.

19

Kaptunk egy felkérést, miszerint az erdészet területén keressünk egy olyan hatalmas fát, amely a kérésnek megfelelő faanyagot tudja adni. Mi erre a tömbre gondoltunk, ahol vagy tölgyet, vagy vörösfenyőt próbáltunk kiszemelni. Ez utóbbira esett a választásunk, hiszen ezen a területen hatalmas vörösfenyők nőnek, 37-38 méter magasságot is megütik.

Nagyban megnehezítette a fakitermelést az idei felázott erdőtalaj, így ennek a hatalmas fatörzsnek az egyben való kivétele is komoly feladat elé állította a fakitermelőket. Gondos előkészítést igényelt, hogy ezt a fát milyen irányba döntsük, de a fakitermelő vállalkozó, akire ezt a feladatot rábíztuk, már tapasztalt, így egy rövid mérlegelés után profi módon megoldotta. 

29 28 27

Gyakorlatilag ez a fa 38 méter magas volt, közel 90 cm mellmagassági átmérővel, 8-9 tonna súllyal. Amelyből a Kard fog készülni, egy 18 méteres törzsdarab lett, amely 7-8 tonna súlyra taksálható. Ezt a fát le kellett gallyazni a helyszínen, méretre vágni és kihozni az erdőtömbből, amely újfent komoly feladat volt. Nagyon erős csörlős vonszolóval kellett megkötni és kihúzni a közelítő útra. Speciális módon kellett megfogni, hogy a kanyargós, keskeny erdei úton le tudjuk szállítani. A falunál két teherautóval kellett megemelni a fatörzset, hiszen egy autó nem tudta volna. Rendőrségi felvezetéssel haladt a városokon, falvakon keresztül.

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a mi erdőnkből került ki ez a fatörzs! Szívesen tettünk eleget a felkérésnek és nagyon örülünk annak, hogy a mi erdőnkből származó faanyag ilyen nemes célokat szolgálhat.”

34 23 22

12

Bikádi László református lelkész, Sóly község

„1998-ban állítottuk fel Sóly községben a világ legnagyobb fából készült kardját, amely akkor 16,80 méteres, 150 éves tölgyfából készült. Hivatalos magyar rekordnak is számított, Koppány és István csatájának emlékét őrizte a falu határában, illetve egy felhívás volt az ezeréves Sólyi templomot látni akarók felé. Akik nem ismerték ezt a templomot, nem ismerték a falut, azokat ezzel a Karddal hívogattuk ide, hogy jöjjenek és nézzék meg a világrekordot és közben ismerkedjenek meg a faluval és a történelmi múltjával.

A falu határában volt Koppány és István csatája, a templom ennek egyetlen történelmi emlékhelye, amely ma is kézzel fogható, hiszen Vajk herceg fogadalmi kápolnája volt, amikor Koppányt legyőzte. A Sólyi Kardot ezért állítottuk fel, és 15 éven keresztül hirdette ennek a csatának a dicsőségét, illetve a magyarság ittlétét. Sajnos két évvel ezelőtt elfáradt, elöregedett és mivel nem volt megfelelően kezelve, eldőlt. A falu lakossága kezdeményezte alapítványunk felé az emlékhely újbóli létrehozását.

31 35

A Bakonyerdő Zrt. erdeiből került kivágásra az új kard felépítéséhez szükséges fa, amely reméljük, hogy idén nyártól ismét hirdetni fogja Koppány és István csatájának dicsőségét. Talán ennél egy kicsit többet is, hiszen – mivel vörösfenyőből készül – ívelt fa lesz. Ez az ívelt kard hasonlítani fog a magyar szablyára, melynek egyik változatát Bécsben őrzik, mint Attila kardját. Eddig István kardja vigyázta a Sólyi dombtetőt, most Isten kardját kívánjuk itt leszúrni, hogy emlékeztessen és hívogasson ide minden látogatót.”

38 30
Filmünket 2016. március 19-én szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz