Megújult a Gemenci Erdészeti Erdei Iskola – 2016.06.11

Megújult a Gemenc Zrt. erdészeti erdei iskolája Pörbölyön. A 150 millió forintos beruházás során nem csak átépítették, hanem ki is bővítették a már meglévő épületet

7

4 6 7

 

A Gemenc Zrt. célja az volt, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megnyíljon Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

A Gemenc Zrt. megújult erdészeti erdei iskoláját ünnepélyes keretek között 2016. június 11-én Zsigó Róbert államtitkár (FM), országgyűlési képviselő, Schweighoffer Ottó a társaság felügyelő bizottságának elnöke, valamint Csonka Tibor vezérigazgató adta át.

16

32

A társaság kiemelt figyelmet fordít a mozgáskorlátozottak igényeire is, ezért a fejlesztés meghatározó eleme volt az iskola teljes körű akadálymentesítése. Az elkészült létesítményben újjászületett a tanterem és bútorzata, bővültek a szemléltető eszközök, átalakították és fejlesztették a szálláskapacitást, új vizesblokkok készültek, megújult a konyha és az étterem, valamint megtörtént az energetikai korszerűsítés is.

Az eddigi és a mostani akadálymentesítési fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak megszállhatnak az ide látogató mozgásukban korlátozottak, hanem megtekinthetik a „Gemenc kincsei” interaktív kiállítást. Valamint a Gemenci Erdei Vasút segítségével erdei megállóhelyeket és turisztikai látványosságokat is elérhetnek, így megnyílik előttük is Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

15

26

Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő, FM

„Azt gondolom, büszkék lehetünk arra a munkára, amelyet a Gemenc Zrt. erdészei az elmúlt években végeztek, hiszen minden évben volt egy átadás, mindig korszerűbb, modernebb lett egy-egy épület. Ez egyrészt azt célozza meg, hogy az idelátogató turisták megfelelő körülmények között ismerhessék meg Gemenc területét. Másrészt fontos, hogy az itt található páratlan természeti környezet valóban fejlődni tudjon és meg tudjon maradni olyan szépnek, mint, amilyen most, hogy az elkövetkezendő generációk is megismerhessék és tudjanak vele gazdálkodni. Nagyon fontos volt ebben egyrészt a társaság munkája, másrészt a Földművelésügyi Minisztérium támogatása is.”

24

31

27

Schweighoffer Ottó elnök, Felügyelő Bizottság, Gemenc Zrt.

„Mindenki nagyon büszke erre a létesítményre, amely nem az utolsó, hiszen fejlesztések egész sorát éljük. Ez a folyamatnak egy állomása, hiszen volt lehetőségünk már részt venni korábban több ilyen átadáson. A beruházások egymás után következnek. Az a szándék, amely 2010-től hatékonyabban megvalósul – vagyis a fiatalokat, hétköznapi embereket az erdőkbe, szabadba vigyük -, is ennek a része. A mai rohanó világban ez az erdei iskola is egy olyan lehetőség a fiataloknak, amely elősegíti, hogy kulturált körülmények között közelebb tudjanak kerülni a természethez.”

22

30

28

Csontos Péter erdészetvezető, Ökoturisztikai Központ, Gemenc Zrt.

„A júniális megrendezése társaságunknak évek óta bevett szokása. A mai napon a megújult erdei iskola környéke alakul át júniálissá. A Gemenc Zrt. nagy erdőterületet ölel fel, az ott dolgozó munkavállalók sem ismernek minden helyet, két erdész munkahely között akár 70-80 km is lehet. Ez a mai rendezvény egy jó alkalom arra, hogy a Pörbölyi iskolát azok is megismerjék, akik eddig még nem jártak ezen a területen, mert sokszor tapasztaljuk azt, hogy számos, évek óta a Gemenc Zrt.-nél dolgozó munkavállaló nem ismer egy távolabbi vadászházat. 

Minden fejlesztésnél az a célunk, hogy több lehetőségből tudjunk összeállítani programokat, hiszen nagyon sokféle a látogató közönségünk: az óvodás csoportoktól a nyugdíjas baráti társaságokig más-más érdeklődéssel és igénnyel rendelkező látogatónk jön. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számítását a gemenci erdőben és jó élményekkel tudjon távozni. Ez a fejlesztés nemcsak az erdei iskolásoknak szól, hanem azoknak az egyéb csoportoknak is, akik szeretnének egy jó ebédet, vacsorát megenni egy-egy kirándulásuk után.”

 21

Természetvédelem és szemléletformálás

Az alapítást követő elmúlt tíz évben az erdei iskola magas színvonalon, a vele szemben támasztott elvárásoknak megfelelve látta el feladatait: a társaság közcélú-közjóléti tevékenységének egyik fontos, meghatározó bázisaként a gyermekek, a felnövő generációk szemléletformálásában a legfontosabb szerepet játszotta. A diákokat megismertette a természettel, elősegítette a természet szeretetén alapuló aktív természetvédelem képességének kialakulását az ide látogató iskolásokban.

2 3

7 8

Az erdészeti erdei iskola fejlesztése

Az erdei iskola tanterme az új berendezések mellett az erdőpedagógiai foglalkozásokat segítő szemléltető eszközökkel bővült, a terem bútorzata teljesen megújult. A fejlesztés során az eddigi három nagy hálóterem helyett 11 kisebb szoba készült el, így az 5-6 ágyas hálótermek mellett, 2-4 ágyas fürdőszobás szobák is létrejöttek, valamint a tetőtérben is megépült egy vizesblokk. A földszinten akadálymentes szoba, vizesblokk, és fürdő is helyet kapott. Az épület földszintjén a tantermet, az éttermet és a 100 adagos konyhát átalakították, az étterem pedig fedett terasszal bővült, valamint az épület környezete is megújult. A sátorral érkező vendégek számára az erdei iskola mögötti részen sátrak felállítására alkalmas területet alakítottak ki. Az erdei iskola épületében lévő vizesblokk a sátrak irányából közvetlenül megközelíthető.

A Gemenc Zrt. a Bajai Speciális Szakiskolával kötött megállapodást az erdei iskolai bútorzat egy részének elkészítésére. Az intézmény tanulói az iskola tanműhelyében felújították az étkező 100 db székét, állólámpákat, valamint a tetőtéri szobákba 15 db beépített szekrényt készítettek.

4 5

9 10

Energetikai korszerűsítés

Az épület a teljes felújítás után már megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is. A nyílászáró cserével, a homlokzati hőszigeteléssel, a tetőszigeteléssel az üzemeltetés költségei jelentős mértékben lecsökkenthetőek. A Gemenc Zrt. pörbölyi telephelyének fűtését ellátó faapríték-tüzelésű kazán teljesítménye elegendő az erdei iskola fűtéséhez, használati-melegvíz ellátásának biztosításához, ezért az iskola és a kazánépület között földalatti hővezetéket építettek ki.

6

14 13 12

További cikkeket a Gemenc Zrt.-ről itt olvashat:

A Mikulás Gemencen – 2015.12.05.

Mikulás a gemenci erdőben – 2015.12.26-i adás

Szezonnyitó hétvége a pörbölyi Ökoturisztikai Központban – 2016.05.14-i adás

Szezonnyitó hétvége a pörbölyi Ökoturisztikai Központban_cikk

Díjat nyert a Gemenc Vándorpont

Elindult a nász! Gemenci szarvasbőgés túra képekben – 2015.09.13-i adás

Elindult a nász! – Gemenci szarvasbőgés túra – 2015.09.13-i adás

20

Filmünket 116. adásunkban, 2016. június 25-én, szombaton 17:30 órakor hamarosan láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz