Szezonnyitó hétvége a pörbölyi Ökoturisztikai Központban

Április 30-án és május elsején a “Régi hagyományok, új kalandok” rendezvény keretében sokféle program várta az érdeklődőket a pörbölyi Ökoturisztikai Központban, a nagyrezéti Méhészeti Gyűjteményben és a bajai Gemenc Vándorponton

16 2 1

Azok, akik ezen a hétvégén ellátogattak a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának szezonnyitó rendezvénysorozatára, azok a következő programok közül választhattak: Pörbölyre, a Rezét gőzös nosztalgiajáratai, gyalogtúrák szakvezetőkkel, erdőkerülés erdésszel, interaktív kiállítások, a hód és a vidra élőhelyének bemutatása új dioráma segítségével, hajókirándulás, gemenci vasútmodell-bemutató.

4 6 18

Április első hétvégéjén már a nyári menetrend szerint közlekedtek a kisvasút vonatai. Megtette első útjait Pörböly és Gemenc-Dunapart között a Rezét gőzös is.

31

Csontos Péter osztályvezető, Gemenc Zrt.

„Korlátozottak voltak a lehetőségeink, mivel az Ökoturisztikai Központ nagy része még építési terület. Azok a részek, amiket régebben tudtunk használni ezeknél a programoknál, most nem tudjuk használni, ezért kicsit korlátozottabb a programkínálat. Szerencsére az erdei vasút menetrend szerint közlekedik, Rezét gőzösünk is járja az erdőt, a kézi hajtány is kint van, a céllövöldénkben igazi csúzlival lehet makkot kilőni különböző célokra. Gemenc Kincsei kiállításnak is van újdonsága: végre elkészült az a hód-vidra páros bemutató diorámánk, amely segíti azt, hogy a gemenci erdő két, érdekes, ritka és különleges állatát testközelbe tudjuk hozni, hiszen a természetben nagyon ritkán megfigyelhetők.”

36

37

7

34 35

30

Lukács Ernő klubvezető, „Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub

„A Gemenci Erdei Vasút modelljével is találkozhat az idelátogató az Ökoturisztikai Központban, amelyet a „Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub épített. Az egész csapat elkötelezett a magyar kisvasutak iránt, főként az erdei kisvasutak világa vonz minket. Tizenöt évvel ezelőtt alapítottuk a klubunkat, amely nem jöhetett volna létre, ha a társaság többi tagja nem támogatta volna az ötletet. A modellezés kortalan, a gyerektől a felnőttig mindenkit elkísér a vasút szeretete.”

 

12 9 15

Stábunk ellátogatott Bátaszék település büszkeségéhez, egyben legöregebb fájához, a Bátaszéki Molyhos Tölgyhöz is, mely 2016-ban megkapta az Európa Fája díjat.

29

Fodermayer Vilmos erdészetvezető Szekszárdi Erdészet, Gemenc Zrt.

„Több száz évesre becsülik a korát, ami látható a méreteiből. Az 1700-as években német nemzetiségű svábokat telepítettek be a török háborúk után az elnéptelenedett településekre. Bátaszék lakosságának 80%-a német nemzetiségű volt a második világháború utánig. 1738-ban pestis járvány dúlt, akkor megfogadták a bátaszékiek, hogy erre a helyre egy kápolnát emelnek, amely 1754-re elkészült. Abban az időszakban ültethették ezeket a molyhos tölgyeket. Méretei azért is impozánsak, mert a molyhos tölgy erdészeti vonalon harmad-negyedrendű fának számít, állományokat ritkán alkot, nagyon száraz, meszes termőhelyeken található meg, állományalkotó fafajként.

Mivel szélsőséges termőhelyi viszonyokhoz alkalmazkodott, ezért nem ér el hatalmas méreteket, ezért egyedülálló a fa. A szakirodalom szerint 15 méternél nagyobb magasságot nem ér el és az 1 méter feletti átmérő is ritkaságnak számít. Ez a fa 17,5 méter magas, 1,5 átmérőjű és 14,5 méter a körmérete. Ez mind azért lehet, mert szabad állásban volt lehetősége ezeket a méreteket elérni és nem azon a szélsőséges termőhelyen van, ahol általában él. Egészsége azon gazdáknak köszönhető, akik évszázadokon át ápolták és gondozták. Az erdész temploma az erdő – ez maga a csoda. Mellette található a Szent Orbán kápolna, amelyet szintén a svábok építettek ide. Ennek a műemléknek tradíciója van: Szent Orbán napján, május 25-én körmenet és szentmisét tartanak ezen a helyen, majd vörösborral meglocsolják a fa tövét annak érdekében, hogy bő termés legyen. A Gemenc Zrt. segítségével az önkormányzat padokat alakított ki, gyönyörű innen a kilátás. Azt tanácsolom az idelátogató turistáknak, hogy vigyázzanak a fára és az épületekre, minden kihelyezett műemlékre.”

23 22

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 110. adásában, 2016. május 14-án, szombaton 17:30 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz