ARCHÍV – ÖRÖKZÖLD Receptajánlatok a Szilveszter közeledtével: Bajai halászlé bográcsban, gyufatésztával – 2018.12.28

Hozzávalók:bajai-2

kb.3 kg ponty
4 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb. 10-12 dkg finomra őrölt házi pirospaprika
só ízlés szerint

Elkészítés:

Miután megtisztítottuk a pontyokat beirdaljuk, azaz 3–4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél centiméterenként, majd 5–6 centiméteres darabokra vágjuk. Besózás után 2–3 órát állni hagyjuk. Ha a sózás megfelelő alapossággal történt, tehát az irdalásokba is került, főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már csak szükség, ízlés szerint.
A bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott, kicsontozott fejét, a farkát és a hasaalját is. Kilogrammonként a halhoz egy gerezd fokhagymát, egy vagy másfél liter vizet és egy púpozott evőkanál fűszerpaprikát rakunk, majd 25 percig főzzük, lobogó forrással. Vigyázzunk, ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és elrontja a halászlé ízét!

Továbbá keverni sosem szabad, de hogy le ne égjen, időnként forgassuk a bográcsot. A forrást követően belerakjuk a bográcsba az előre lesózott halszeleteket, amellyel újabb 15–20 percig főzzük, és a forrás utolsó perceiben, ha még szükséges sóval ízesítjük. Mielőtt levennénk a tűzről, 1–2 dl vizet öntünk hozzá, és amikor újra felforr (habosra), akkor elzárhatjuk a tüzet. Tálaláskor a kifőtt gyufatésztára szűrjük a halászlét!

Jó étvágyat!

A kitűnő minőségű hal- vadhúst és egyéb fűszereket könnyen beszerezhetik Nézőink, Olvasóink az ERDEI DELIKÁTESZ szaküzletekből:

( forrás: http://hazaivadasz.hu/ )