Márciusi visszatekintés – Kedvcsináló következő műsorunkból: 04.04 szombat 12:30 – M5 TV

A hideg téli éjszakák már múlóban vannak, s a napkorong aranysárga sugarai is egyre korábban köszöntik a világ lakóit. Felébred téli álmából a természet, készül a szürkeséget legyőző, zöldes ruhát öltő tavaszra. Jól érzik ezt az erdők-mezők lakói is. A szarvasok zöme – de a komoly bikák többsége egészen biztosan – hátra hagyta már agancsát, hogy azokra valaki egyszer az erdők mélyén járva majd rátaláljon.

A folyamatosan egyre zöldebbé váló határ méltó „díszei” az őzek, akik téli ruhájukat lassan levetve már nem tudnak olyan könnyen beleolvadni a horizont látképébe, mint a korábbi hónapokban. A bakok március derekát maguk mögött tudva lassan megkezdik a készülődést áprilisra. A barkát agancsukról lehántják, s az előbújó fehér fejékeket a helyi flóra „festi meg”. A hivatásos vadászok számára ez az idő a megfigyelésről szól, hogy az őzbaknyitány április 15-ei kezdésére már jól ismerjék a vadászterület minden egyes daliáját.

Az apróvad idényt biztonságosan maguk mögött tudó fácánok arcára a tavasz hozza el azt a pírt, amely pár hét múlva szerelemittasságuk bizonyítéka lesz. A nyulaknál pedig ez az időszak az elkövetkező generáció túléléséről szól, mert a mezőgazdasági területek barázdáiban egyre több nyúlfi lapul meg, s várja immáron a tavasz hivatalos beköszöntét, áprilisit.

A Márciusi visszatekintés című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 04-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!