Milyen egy makk-munkás élete? Megtudhatják Nézőink, ha Reviczky Gáborral tartanak! – Látogatás az erdők bölcsőjében – a Bajcsai Csemetekert makktárolójában – Kedvcsináló következő műsorunkból: 04.04 szombat 12:30 – M5 TV

Az erdők bolygónk egészségét biztosítják, a csemetekertek pedig az erdők bölcsői. Hogy mennyire így van ez, azt a fél évszázada működő Bajcsai Csemetekert szakemberei tanúsíthatják a legjobban. Őket látogattuk meg.

Először a makk gyűjtés fárasztó munkáját ízlelte meg műsorvezetőnk. Ennél a műveletnél ugyanis nemcsak a mozdulat szükséges, hanem a figyelem is, hogy hibátlan makk kerüljön a gyűjtőedénybe. Mert a makktárolóban legelőször a begyűjtött makk mennyiség minőségét vizsgálják meg! És csak ezt követően mehet a tárolóba.

A használati érték vizsgálatnak meg is lett az eredménye. A vizsgálatra kivett 10 darabból: 7 tökéletes, 2 használhatatlan – Ejnye Gábor! –  és 1 “szépség hibás”. A begyűjtött mennyiség így 75%-os minősítést kapott! Hiába, a begyűjtést még gyakorolni kell!

Az erdészek meglepetéssel készültek, mert Gábort egy szép lapát várta, majd egy tároló rekesznyi makk átlapátolása! A derekasan elvégzett munka után meg is jegyezte műsorvezetőnk: Hát bizony, most megtapasztaltam, hogy nehéz a makk-munkás élete!

Az alapos fizikai munka után jól esett az üldögélés, jöttek is a bölcsességek. Gábor ki is mondta a legnagyobb igazságot: ” Az az érzésem, hogy a magyar erdősültség sikere az itt dől el!” Igen, az alapoknál! Ha nem jól hajtják végre ezt a műveletet, akkor pár százezer csemete azonnal tönkre megy!

Ezért ezeket a munkákat lelkiismeretesen kell megcsinálni, ahogyan azt a magyar erdészek is teszik!

 

“Az erdők bölcsője – a Bajcsai Csemetekert makktárolója” című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 04-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!