Átlátható és hatékony az állami erdőgazdaságok működése – 2016.11.02

Az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekre reagálva a Földművelésügyi Minisztérium ismét leszögezi: a szaktárca még nem kapta meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végleges ellenőrzési jelentését.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jelentéstervezetre több észrevételt tett, amelyekre még szintén nem érkezett válasz.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az állami erdészeti társaságok 2010 és 2014 közötti időszakának működését vizsgálta. Ezen időszak alatt nem a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolta a tulajdonosi jogokat a társaságoknál, hanem az MFB Bt.

A földművelésügyi tárca 2014-től felügyeli a 22 állami erdőgazdaságot, azóta felügyelő bizottságok segítik és ellenőrzik a társaságok szabályos működését. Személyi változások is történtek, cserélődtek a vezérigazgatók, az átvételt követően megszűnt a VERGA Zrt. akkori vezetőjének megbízatása 2015. január 20-án. Miután a Földművelésügyi Minisztérium átvette a tulajdonosi jogokat, a jobb átláthatóság, hatékonyabb ellenőrizhetőség és működés érdekében módosult az állami erdészeteket érintő szabályozás is.

Az erdészeti társaságok kiemelt feladatai közé tartozik a közjóléti szolgáltatások ellátása. Az elmúlt 2 évben több mint 7 milliárd forint összegben valósítottak meg az erdészetek beruházásokat, amelynek eredményeként számos turistaház, túraútvonal, kilátó, kerékpárút stb. épült. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy nemzeti kincsünkkel, az erdővel minél több természetbarát ismerkedhessen meg, s eközben az erdőkben rejlő értéket megóvjuk, gyarapítsuk az utókor számára is.

 

Forrás: FM Sajtóiroda, kép: Hazai Erdész