Az Erdő tálalva – Egésznapos Gasztrotúra a Gerecse szívében – 2016.08.06
A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Süttői Erdészeténél augusztus 6-án erdei túrával egybekötött gasztronómiai rendezvényt tartott
A túra során az érdeklődők különféle állomáshelyekkel találkozhattak, amik a pástétom; pácolt, füstölt vadhús; kolbász; szalámi; hecsedli és a vadsült; gomba; vadon termő gyümölcsök és főétel nevet kapták. Ezeken az állomáshelyeken a kirándulók kis kóstoló falatkákkal ízelítőt kaphattak a vadból és erdei melléktermékekből készíthető ételekből. A túra végén a szervezők az Alsóvadácsi Vadászházban mindenkit vendégül láttak egy tál vadétellel.
„A túra azért eredeti, mert itt összekötjük az erdei túrát a vadgasztronómiával. Miután a megyében nincs kimondott vadásznap, ezért elhatároztuk, hogy még a vadászidény kezdete előtt szervezünk egy mini vadgasztronómiai túrát. Az erdőben túrázók megéheznek, elfáradnak, így kis étkeket, kóstolót tudunk a helyi ízekből kínálni nekik. Az embereknek mindig is vonzó kijönni a természetbe és szeretnénk a természetnek a rejtett kincseihez közelebb hozni őket. A kirándulók megismerkedhetnek mindazokkal az erdei melléktermékekkel, amik egy család számára fontosak, gondolhatunk itt a mézre, a gombákra, különösen a vargányákra. Ne felejtsük el, hogy az erdőnek fontos szereplője a vad. Itt, a Gerecsében mind az öt nagyvadfaj megtalálható – gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, őz és a muflon. Ezekből a vadfajokból nagyon finom ételeket lehet készíteni.
A túra ötletét az adta, hogy a kisebb térségünkben létezik a Gerecse Naturpark, amely az erdőben élő embereknek a foglalatosságaihoz visz közelebb bennünket, hiszen nagyon sok ember él az erdőből és mézzel, lekvárral, gombával, vadhúsokkal foglalkoznak. Itt, nem messze megtalálható egy ökofalu is, ahol erdei környezetben lehet mindent elkészíteni. A Neszmélyi borvidék is nevezetes, vonzza a turistákat, kirándulókat. Nagyon szeretjük a természetet, sokan visszajárnak hozzánk az őszi, tavaszi túráinkra. Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes termékei.”
„Nagyon kellemesen érzem magam, nagyon jó ez a túra. Ilyen jó helyen még nem jártam, hogy finom pálinkával, borral és mindenféle étellel kínáljanak minket. Nagyon jó az idő, fantasztikus a táj, minden nagyon finom. Az erdőt nagyon fejlesztik, igazi kirándulásra alkalmas helyeket alakítanak ki. Ez a rendezvény fiatalít, melybe unokáimat is igyekszem bevonni, akik kedvet kapnak tőlem.”
A gasztro túráról készült filmünket augusztus 14-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!
www.facebook.com/echotelevizio