Az Erdő tálalva – Egésznapos Gasztrotúra a Gerecse szívében – 2016.08.06

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Süttői Erdészeténél augusztus 6-án erdei túrával egybekötött gasztronómiai rendezvényt tartott

13 16 15 20 21

A túra során az érdeklődők különféle állomáshelyekkel találkozhattak, amik a pástétom; pácolt, füstölt vadhús; kolbász; szalámi; hecsedli és a vadsült; gomba; vadon termő gyümölcsök és főétel nevet kapták. Ezeken az állomáshelyeken a kirándulók kis kóstoló falatkákkal ízelítőt kaphattak a vadból és erdei melléktermékekből készíthető ételekből. A túra végén a szervezők az Alsóvadácsi Vadászházban mindenkit vendégül láttak egy tál vadétellel.

22 23 24 27

34

Szalay László vezérigazgató, Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

„A túra azért eredeti, mert itt összekötjük az erdei túrát a vadgasztronómiával. Miután a megyében nincs kimondott vadásznap, ezért elhatároztuk, hogy még a vadászidény kezdete előtt szervezünk egy mini vadgasztronómiai túrát. Az erdőben túrázók megéheznek, elfáradnak, így kis étkeket, kóstolót tudunk a helyi ízekből kínálni nekik. Az embereknek mindig is vonzó kijönni a természetbe és szeretnénk a természetnek a rejtett kincseihez közelebb hozni őket. A kirándulók megismerkedhetnek mindazokkal az erdei melléktermékekkel, amik egy család számára fontosak, gondolhatunk itt a mézre, a gombákra, különösen a vargányákra. Ne felejtsük el, hogy az erdőnek fontos szereplője a vad. Itt, a Gerecsében mind az öt nagyvadfaj megtalálható – gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, őz és a muflon. Ezekből a vadfajokból nagyon finom ételeket lehet készíteni.

A túra ötletét az adta, hogy a kisebb térségünkben létezik a Gerecse Naturpark, amely az erdőben élő embereknek a foglalatosságaihoz visz közelebb bennünket, hiszen nagyon sok ember él az erdőből és mézzel, lekvárral, gombával, vadhúsokkal foglalkoznak. Itt, nem messze megtalálható egy ökofalu is, ahol erdei környezetben lehet mindent elkészíteni. A Neszmélyi borvidék is nevezetes, vonzza a turistákat, kirándulókat. Nagyon szeretjük a természetet, sokan visszajárnak hozzánk az őszi, tavaszi túráinkra. Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes termékei.”

33 35 30 32

36

Sabláné Kassai Éva, Nyergesújfalu

„Nagyon kellemesen érzem magam, nagyon jó ez a túra. Ilyen jó helyen még nem jártam, hogy finom pálinkával, borral és mindenféle étellel kínáljanak minket. Nagyon jó az idő, fantasztikus a táj, minden nagyon finom. Az erdőt nagyon fejlesztik, igazi kirándulásra alkalmas helyeket alakítanak ki. Ez a rendezvény fiatalít, melybe unokáimat is igyekszem bevonni, akik kedvet kapnak tőlem.”

29 31

A gasztro túráról készült filmünket augusztus 14-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz