Közös erdészeti együttműködést írtak alá a Visegrádi Négyek – interjú Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkárral

2016. június 28-án erdészeti együttműködésről írtak alá memorandumot a Visegrádi Négyek (V4) – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – képviselői pénteken a szlovákiai Feketebalogon

1

Magyar részről Ugron Ákos Gábor az Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára látta el kézjegyével a megállapodást. A dokumentum célja a felek közötti információáramlás biztosítása erdészeti témákban, a Visegrádi négyek erdészeti politikájának alakítása, tapasztalatcsere az alkalmazottak szakmai fejlődése szolgálatában, a régiókon átnyúló erdészeti kihívások megoldásainak koordinálása, valamint együttműködés határokon átnyúló programokban, EU-keretek felhasználásával.

Adásunkban a memorandum tartalmáról kérdeztük Ugron Ákos Gábort, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárát.

4

Milyen előzménye volt ennek a dokumentumnak?

“Többféle előzménye volt természetesen. Önmagából is adódik, hogy mielőtt egy dokumentumot aláírnak, a szakértő kollégák előkészítik azt. Ennek a memorandumnak is ugyanígy megvolt ez a folyamata. A kezdeményező fél egy dokumentum tervezetet közzétesz, akkor a résztvevő felek is hozzáteszik a véleményüket és minősítik, így a folyamat végén előáll egy olyan dokumentum, amit alá tudunk írni. A Visegrádi Négyek között az együttműködés erdészeti témában is megvalósult. Tekintettel a közös erdészeti kulturális eredetünkre, illetve a legutóbbi történelmi hagyatékunkra, eléggé hasonló az erdőgazdálkodásunk. Ez a memorandum, illetve együtt gondolkodás az állami erdőgazdaságok együttműködése, a csúcsszervek írták alá. Azt, hogy szakmailag mit fog ez tartalmazni, adott volt. Sok a határon átívelő együttműködés, tudunk egymás problémáiról, segítséget kérünk egymástól, szakmai tanulmányútra is megyünk egymáshoz. Tudunk például olyan ún. őserdő foltokról, ahová rendszeresen visszamegyünk, mert ott látszik, hogy hogyan működnek a modern erdőgazdálkodási folyamatok, ezeket próbáljuk utánozni. Ha a természet folyamataira építünk, akkor olcsóbban, hatékonyabban tudjuk ugyanazt megvalósítani, amire szükségünk van, hogy szép erdeink legyenek és megfelelő élőhelyet, alapanyagot biztosítsanak. Az erdő egy megújuló energia-és alapanyagforrás, amiről nem mondhatunk le, főleg a klímaváltozás derekában, tehát nagyon fontos a fásítás, erdősítés.

2

Azt gondolom, hogy az eddigi jó szakmai és emberi kapcsolatokat továbbra is fenn kell tartani. Az előttünk álló kihívásokra sok választ tudunk kapni és támogatást a V4 ország erdészeitől. Remélem, hogy ez még erőteljesebbé válik és még több szakmai tanulmányút, cserekapcsolat, szakembercsere kapcsolat fog kialakulni ebből, a másik irányban pedig az EU-ban a megfelelő szervezetben jobban fogjuk tudni hallatni a hangunkat. Az erdő nem politikai oldal kérdése, a turisztika, a természetjárás mindenkinek egyöntetűen fontos. Itt a klímaváltozásban nem lehet kérdés, hogy határozottabban kell megtennünk a lépéseket. Ezért is örültem ennek a memorandumnak, lehetőséget ad egy határozottabb fellépéssel és annyit azért elrendel, hogy évente felsőszintű vezetői egyeztetések zajlanak, hogy ne sikkadjon el egy folyamat. Az ilyen évenkénti felsővezetői egyeztetésen felül lehet vizsgálni, hogy milyen ötleteink vannak a továbblépésben és az együttműködés így lehet hatékony és eredményes.”

15

Az interjú további részét július 31-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a megújult HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz