Vajdasági gyerekek táborozása a Bakonyerdő Zrt.-nél – 2016.07.21

A tavalyi évhez hasonlóan, idén nyáron is érkeztek vajdasági gyerekek a Bakonyerdő Zrt. meghívására, ezúttal Huszárokelőpusztára

10 11 15 17

Július közepén 20 hatodik-hetedik osztályos tanuló és két kísérőtanár érkezett a Vajdasági Kishegyes Ady Endre Kísérleti Általános Iskolájából egyhetes nyaralásra az erdőgazdasághoz.

A gyerekek erdei iskolai foglalkozásokon vettek részt a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolában, többek között beltéri, kézműves programokon, vadlesnézőn, múzeumi bejáráson vehettek részt, valamint a társaság egyik kerületvezető vadásza vérebével beavatta őket az utánkeresés rejtelmeibe is.

Látva a gyerekek lelkesedését, ismerve a határon túli magyar iskolák szűkös lehetőségeit, a Bakonyerdő Zrt. szeretné a jövőben is segíteni a vajdasági gyermekek magyarországi nyaraltatását.

16 24 9

25

Csiszár Adrienn erdei iskola vezető, Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

„A csapat Szerbiából, a Vajdaságból érkezett, vannak köztük már végzős diákok is. Különböző foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek: vasárnap a Veszprémi Állatkertben voltak, hétfőn Huszárokelőpusztán, kedden Pápán voltak a Kékfestő Múzeumban, majd meglátogatták a Várkert fürdőt. Szerdán Zircen voltunk, a Természettudományi Múzeumban, majd az arborétumot is meglátogattuk, megismerkedtünk az ott lévő fákkal, cserjékkel. Most éppen egy vadászati programon vesznek részt a gyerekek, amelyen megismerkedhetnek a Bakonyban élő nagyvad fajokkal és az után kereséssel is megismerkedhetnek. Majd egy kisvonatos kirándulásra is fogunk menni.

A tavalyi évre is elmondható, hogy hozzánk a leggyakrabban a harmadik-negyedik osztály látogat el. Az ide érkező diákok mindannyiuk válogatott, ugyanis mindegyikük színötös tanuló, szóval egyfajta jutalom kirándulásként vehetnek részt ezen a több, mint egy hetes élménynyaraláson. Bízom benne, hogy ezt a lehetőséget a továbbiakban minden évben meg tudjuk ismételni és szerencsésnek mondhatnám azt is, ha nemcsak a Vajdaságból, hanem más határon túli vidékről is lenne lehetőség ara, hogy meghívjunk diákokat és megismertessük velük Magyarországot.”

3 4 2 5

26

Szilágyi Ildikó tanítónő, Kishegyes Ady Endre Kísérleti Általános Iskola

„Nagyon jól érzik magukat a gyerekek, nagyon élvezik a programokat. Minden nap tartalmas programjaink vannak. Azok a gyerekek, akik egész évben versenyekre jártak, kitűnő tanulmányi eredményeik voltak, azok vehettek részt ezen a kiránduláson. Az új ismeretek felkeltik az érdeklődésüket, más környezetben is vagyunk, a gyerekeknek még izgalmasabb így ez az egész. Annak ellenére, hogy esett az eső, felfedezték a környezetet, abszolút nem volt probléma ilyen szempontból. Huszárokelőpuszta mindenképpen pozitív hatással van rájuk, különböző felfedező túrákat tettek ebben a környezetben, nagy sétákat tesznek, játszanak, élvezik a programot.”

23 29 30 7 6

27

Horváth Róbert kerületvezető erdész és vadász, Bakonybéli Erdészet, Bakonyerdő Zrt.

„Ezek a gyerekek javarészt városból érkeznek és a vadonélő állatfajokat ismerik, de csak felületesen. Amiket elmondtunk nekik, nagyon érdekli őket, ezenfelül nekik ez mind idegen. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a mai gyerekek tisztában legyenek az őket körülvevő állatvilággal, nemcsak vadászat terén. Legtöbben az vérebezést, pontosabban a kutyát várják egész héten.

Úgy szoktuk ezt a programot megcsinálni, hogy megismertetjük velük az itt élő vadászati jelentőséggel bíró nagyvad állományt, nemcsak életmódjukban, hanem küllemileg is. Óvodás gyerekeknek szoktunk nyomozást szervezni, az idősebbekkel pedig megismertetjük az állatvilágot, majd a vadászati kellékeket. A legvégén jön a kutyus, a kutyát is gyakorlatban tartom, a gyerekek pedig megnézhetik, hogyan zajlik egy sebzett vad utánkeresése mesterséges nyomon. Számomra nagyon fontos, hogy városi gyerekeknek tudok előadást tartani, belevezetni a vadászat rejtelmeibe.”

21 22 32 1

A vajdasági gyerekek táborozásáról készült filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz