Hivatásos vadászok országos szakmai versenye – 2016.06.17

Az Országos Magyar Vadászkamara a Bakonyerdő Zrt-vel közösen rendezte meg a Hivatásos vadászok országos szakmai versenyét a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola területén

12 11 2 1

A versenyre június 16-17-én került sor a Gyenesdiási lőtéren illetve a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában.

A megmérettetésre a 19 megyéből összesen 22 versenyző érkezett, hiszen a 2014-es dobogósok egyből meghívást kaptak. A hivatásos vadászoknak többek között lövészetben, csapdázásban, vendégvadász kísérésében, fajfelismerésben, magasles-építésben kellett bemutatniuk tudásukat.

 „A hivatásos vadásznak nagy a felelőssége, ugyanis ők nemcsak a vaddal foglalkoznak, hanem a vadgazdálkodáson keresztül nagyon komoly hatással vannak az erdőre, a vad élőhelyére. Bízom abban, hogy ez a verseny nemcsak a tudást erősíti, hanem a baráti találkozóknak is nagy teret ad.” – köszöntötte a hivatásos vadászokat Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

32

A versenyt hivatalosan Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: az OMVK célja, hogy javítsa a hivatásos vadászok helyzetét és ehhez a szervezet mindent megtesz. A magyar vadgazdálkodás jövője az ő kezükben van.

A verseny első napján koronglövészet, míg a második napon elméleti és gyakorlati versenyfeladatok kerültek megrendezésre úgy, mint 100 kérdéses teszt, vadászati kultúra, interaktív-szituációs gyakorlat, csapdázási gyakorlati feladatok, növény felismerés, magasles javítási gyakorlat, madárhang-, nyom-, koponya-, kürtjel felismerés.

33

14 16 17 22 15 5

 

6 7 8 9 4 26

31

Pap Gyula sportvadász alelnök, OMVK, elnök OMVK Veszprém megye

„A hivatásos vadászoknak az idén ez a legmagasabb szintű szakmai versenye, amelyet szeretnék megköszönni a Bakonyerdő Zrt.-nek és mindenkinek, aki ebben részt vett. Annak külön örülök, hogy 15 év után ismét visszatértünk Veszprém megyébe, mert itt először került sor országos szintű hivatásos vadász versenyre. A kamara vezetésének alapkoncepciója az volt, hogy a hivatásos vadászok helyzetén, jogállásán segíteni tudjon. Ebbe beletartozik a feltételrendszer, a bérrendszer, a képzés, a napi munka és az azzal kapcsolatos törvényi háttér.

Úgy gondolom, hogy ha apró lépésekben is, de abba az irányba haladunk, amely a végleges megoldás lesz. A vadászati törvény, és a mögötte meghúzódó végrehajtási utasítás és egyéb jogszabályi háttér a hivatásos vadászok helyzetét lényegesen előtérbe helyezi, és pozitív irányba befolyásolja. A 20 éves ciklus, amely 2017-től életbe lép, a hivatásos vadászok vállára teszi ezt az építkezési folyamatot. Ahhoz, hogy a magyar vadgazdálkodás tényleg fejlődjön és olyan állapotba kerüljön, mint amely annak idején a múltban és nemzetközileg is elfogadott volt, ehhez kell megteremtenünk a feltételrendszert.”

A Hivatásos vadászok országos szakmai versenyét végül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a Tiszavasvári Szikra Vt.-től Róka Bence nyerte meg, mögötte a dobogóra állhatott Pest megyéből, az Ipoly Erdő Zrt.-től Pintér Dávid, míg a harmadik ifj. Kuslics István lett, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. hivatásos vadásza.

18 23 20 21 24

További cikkeket az OMVK-ról és a Bakonyerdő Zrt.-ről itt olvashat:

II. Vadász-Gyermeknap Várpalotán – 2016.06.19-i adás

Az OMVK Fejér megyei Területi Szervezetének Jótékonysági Vadászata – 2015.02.15-i adás

Vadászati alkalmassági vizsga Kajászón – 2016.06.11-i adás

Madárszemmel képek_Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye

Újra állni fog a Sólyi Kard a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából – 2016.03.08

Attila Kardja – „Az Első Kardvágás” ceremónia – 2016.05.28-i adás

Vajdasági kisiskolások a Bakonyerdő Zrt.-nél – 2015.07.20

Életképek – X. Sárosfői Trófeaszemle a Bakonyerdő Zrt.-nél – 2015.10.02.

Filmünket 119. adásunkban, július 17-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO-TV műsorán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz