A Katalinpusztai Kiránduló Központ új létesítményeinek átadása

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avatta fel az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete körzetében található Szendehely-Katalinpuszta Kirándulóközpont legújabb fejlesztéseit

29 27 7

A 65 ezer hektár erdőt kezelő erdészeti társaság kiemelt jelentőséget tulajdonít az erdők közjóléti funkciója teljesítésének, a lakosság rekreációs igényei kielégítésének. Az elmúlt években közel 3 milliárd Ft közjóléti fejlesztést valósítottak meg. Ezek a források részben az Európai Unió, a tulajdonos Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, részben a saját gazdálkodás eredményeként álltak rendelkezésre. Ezek a fejlesztések turistautak, kerékpárutak, erdei vasutak, turistaházak, kilátók, erdei iskolák, látogatóközpontok, pihenőhelyek, kastélyrekonstrukciók megvalósítását jelentik. Ebbe a sorba tartozik a Katalinpusztai Kirándulóközpont.

13 12 19 14 11

30

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, FM

„Katalinpuszta nagyon szép hely és a legkülönbözőbb programok várják az ideérkezőket: kisvasút, erdei tanösvény, kerti vasút a legkisebb gyermekek részére, szálláshelyek. Mindenkit arra invitálnék, hogy látogasson el ide. Az elmúlt évben negyvenmillió látogatónapot regisztráltunk az állami erdőgazdaságok turisztikai létesítményeiben, ez mutatja azt, hogy a bejárható erdőprogram mennyire hasznos és sikeres. Még egyáltalán nem értük el a teljesítőképességnek a határait, hiszen biztos, hogy sok olyan ember van Magyarországon, aki az 50-100 km-re található erdei látnivalókat még nem vette igénybe. Ezt a célt szolgálja ez a program is, hiszen a célunk az, hogy mindenki idehaza töltse el a szabadidejét. Vannak olyan értékei hazánknak, amelyeket feltétlenül látni kell. Az erdők a felnőttek számára is rengeteg meglepetést tartogatnak. Azt hiszem, az ismereteinket is egy ilyen helyen tudjuk bővíteni leginkább, ahol a madárvilág, a növényzet, a gyógynövények, erdei virágok hihetetlen gazdagsága fogadja az ideérkezőket. Úgy hiszem, itt a felnőtt is megtalálja a kikapcsolódásra legalkalmasabb órákat.”

25 28 22 21

 

31

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Elsősorban az Ipolyerdő Zrt.-nek kell büszkének lennie erre a fejlesztésre, amit itt véghezvittek. A bevezetőben is elhangzott, hogy nagyjából 500 ezer turistával számolnak évente. Ez azért olyan markáns szám, mert mindannyiunkban gondolatokat ébreszthet, hogy itt mekkora lehetőségek vannak a fejlesztésekre. Úgy érzem, ezeket a lehetőségeket meglovagolva jó irányba halad az Ipolyerdő Zrt., hiszen itt, a Nyugat-Nógrádi vidéken, Budapest vonzáskörzetében sok kirándulóra lehet számítani. A látogatóközpontban járva megfigyelhetjük a különböző látványelemeket, mely kezdődik a parkolóból egy hangyavasúttal, majd folytatódik a látogatóközponttal, ökoturisztikai látványosságokkal, állatsimogatóval, játszótérrel. Szeretném, ha nagyon sok ilyen beruházás valósulna meg.

Az új erdőtörvénynek is az ésszerű, reális természetvédelem kell, hogy a zsinórmértéke legyen, a 21. században ez nem is lehet kérdés. A természetvédelmi szabályokat tartani kell, amelyek arról szólnak, hogy hogyan tesszük az erdőt az ott megtalálható élővilág számára minél otthonosabbá és a természettel minél harmonikusabbá. Az erdő hármas funkciójának – a közjóléti, gazdasági és a védelmi hármas funkciócsoportnak – az egymáshoz való viszonyát kell jól meghatározni és oda kell figyelni arra is, hogy ezek a funkciók valóban betöltsék az eredeti rendeltetésüket. Nagyon sok reményt fűzök az erdő védelméről szóló törvény módosításához. Bízom benne, hogy idén tavasszal az országgyűlés elé kerülhet az új erdőgazdálkodási törvény is.”

 

3 4 41 20

32

Lengyel László közönségkapcsolati vezető, Ipolyerdő Zrt.

„A tavaszi hétvégék mindig nagyon nehezek a kollégák számára. Becsléseink szerint több ezer ember fordult meg a mai nap a különböző létesítményekben és reméljük, hogy mindenki számára örömet okozott az ittlét. Térségünk kiválóan alkalmas családi összejövetelek lebonyolítására.  Akár már 40-50 főre is tudunk szállást biztosítani, amelyek kulturáltak és nem utolsósorban pénztárcakímélők: egy éjszakára akár 3-4 ezer forintért tudunk  szálláslehetőséget kínálni. Véleményem szerint itt nem a több tízezres rendezvényeknek van a helye. Fontos, hogy ez a hely megtartsa azt a fajta bensőséges nyugalmát, amiben jól érezzük magunkat és amiben kedvet kapunk ahhoz, hogy tovább menjünk. Az ideérkezők még több helyszínre el tudnak jutni és megtapasztalják az erdő legszebb élményeit.”

37 1 15 16 17 39

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 105. adásában, 2016. április 10-én, vasárnap 11:00 órakor tekinthetik meg Nézőink az ECHO-TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz