Ajánló – 101. adás – HAZAI VADÁSZ – 2016.03.13 – Vasárnap 11 óra – ECHO-TV

“A vadgazdálkodás időszerű kérdései” konferencia – FEHOVA / “Hohe Jagd & Fischerei” – Salzburg / VADÁSZTEA Percek: Fejes Lászlóval, a Jótékonysági Vadászat ötletgazdájával / Nehezített Vércsapa Verseny Lovasberényben

 

1 - FEHOVA - 3 - OMVK“A vadgazdálkodás időszerű kérdései” konferencia – FEHOVA

A FEHOVA számos szakmai programja közül kiemelkedett “A vadgazdálkodás időszerű kérdései” című konferencia, melynek megnyitóját a Földművelésügyi Minisztérium részéről Dr. Bitay Márton Örs államtitkár, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Győrffy Balázs elnök, az Országos Magyar Vadászkamara részéről pedig Dr. Jámbor László elnök tartotta meg. Az előadásokban elsősorban a törvénnyel kapcsolatos időszerű kérdéseket vitatták meg:

  • Miért növekszik a nagyvadállomány és mi a teendő? – Prof. Dr. Csányi Sándor (igazgató, SZIE VadVilág Megőrzési Intézet, Gödöllő)
  • A vadállomány hasznosítása Somogy megyében. – Dr. Varga Gyula (Országos Magyar Vadászkamara Vadgazdálkodási Bizottság tagja)
  • Az apróvad gazdálkodás kihívásai a változó mezőgazdasági környezetben. – Dr. Szemethy László (egyetemi docens, SZIE VadVilág Megőrzési Intézet, Gödöllő)
  • A „zöldítés” – avagy az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás bemutatása. – Palakovics Szilvia (szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)
  • Agrár – erdészeti rendszerek a vadgazdálkodás szolgálatában. – Dr. Somogyvári Vilmos (szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 

11“Hohe Jagd & Fischerei” – Salzburg

A HAZAI VADÁSZ stábja ellátogatott a 28. alkalommal megrendezésre került salzburgi “Hohe Jagd & Fischerei” fegyver, horgász, erdész kiállításra, amely az Alpok – Adria – Duna régió egyik legnagyobb szakmai kiállítása. Több, mint 550 hazai és nemzetközi kiállító jelent meg 39.000 látogató előtt, bemutatva a legújabb trendeket, termékeket, szolgáltatásokat. A Földművelésügyi Minisztérium standjánál nagy volt az érdeklődés a magyar vadgazdálkodás iránt, sok visszajáró vendégvadász kereste fel a standot érdeklődve a jövő évi lehetőségekről. Az állami erdőgazdaságokon kívül számos magyar magán kiállító is képviseltette magát.

 

flVADÁSZTEA Percek: Fejes Lászlóval, a Jótékonysági Vadászat ötletgazdájával

A VADÁSZTEA Percek március havi vendége Fejes László volt, aki a Jótékonysági Vadászat ötletgazdája.  2013. december 27-én, a Nádor Vadásztársaság területén, Nádasdladányban került sor az első Jótékonysági Vadászatra, melyet azóta évente, ugyanezen a napon rendeznek meg. A 2015 december 27-i rendezvényen befolyt összegből Fejér Megye Gyermekeiért Alapítvány részére inkubátor felé helyezhető kék fény lámpát vásároltak. A készülék funkciója: sárgaságban szenvedő kora- és újszülött kisbabák kék fény kezelése a sárgaság gyors csökkentésére. „Harmadik alkalommal tartjuk meg a jótékonysági vadászatunkat. Fejes László vadásztársunk érdeme, hogy a bevételből a Fejér Megye Gyermekeiért Alapítványt támogatjuk. Ő hozott ide bennünket és elfogadtuk az ötletét, mert valóban támogatandó és nemes célt szolgál. A vadászataink nagy lelkesedéssel vesznek részt a vadászatokon, sőt most már ott tartunk, hogy baleset megelőzés szempontból korlátozni kell a résztvevők létszámát, mert nem tudunk annyit fogadni, amennyi jelentkezőnk van. Meg kell találnunk a módját, hogy ne kelljen senkit elutasítani, és fogadni tudjunk mindenkit, aki ezt a nemes célt szolgálni akarja.” – Fűrész Attila elnök, OMVK Fejér megyei Területi Szervezete.

 

14Nehezített Vércsapa Verseny Lovasberényben

Február 20-án már negyedik alkalommal rendezte meg az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete a Nehezített Vércsapa Versenyt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Lovasberényi Erdészetének területén, a Fehér-tanya vadászháznál. A verseny menetét Pomázi Ágoston vezetőbíró ismertette a versenyzőkkel. Azok a kutyák, amelyek a csapamunkát sikeresen teljesítették, vadászati alkalmassági vizsga utánkereső VAV igazolványt is kaptak. A csapafektetés az előző nap esőben történt, ezért nem csapacipővel fektettek, hanem a vér mellett szarvasláb boncalékot húztak. A munkát az egyes csapával kezdték és 5 perc differenciával indultak meg a másodikon. A versenyzők kihúzták a számokat, majd a csapa kidolgozására maximum egy óra állt rendelkezésre a szabályzat szerint. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy különböző fajta vadászkutyákkal találkozhattak ezen a versenyen, amely ritkán szokott előfordulni.

2016. március 13-án, vasárnap 11 órakor tekinthetik meg Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazin 101. adását az ECHO-TV csatornán!

http://hazaivadasz.hu/

https://www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

https://hu-hu.facebook.com/echotelevizio

http://www.echotv.hu/video/109512/20151220_Hazai_vadasz