Vadászkamarai Esték Rédén – 2016.01.15.

A Veszprém megyei Vadászkamara „Vadászkamarai esték” rendezvénysorozatának idei első állomása rendhagyóra sikeredett, január 15-én ugyanis a megyén kívül, a Komárom-Esztergom megyei Rédén került megrendezésre

12

20 15 16 18

A hagyományokhoz híven a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszólamai nyitották meg a megye vadászainak újabb találkozóját. Pap Gyula megyei elnök köszöntötte a szép számú hallgatóságot. A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelte Dr. Kun Edit a Nimród vadászújság kiadói igazgatója, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára, Jámbor László, az OMVK elnöke, Varga János, a Hegyi Vadászok Vt. elnöke, Imre János, a Királykúti Vt. elnöke, Dr. Mile Imre, a Tési fennsík Vt. elnöke, Sasvári Gyula, a Cuhai vén róka Vt. elnöke.

10 8 9 21

30 35

Dr. Kun Editet az előadásában elhangzott vadászati filozófia, lelkiség témakörben kérdeztük.

25

Dr. Kun Edit igazgató, Nimród vadászújság

„Ebben a témakörben már korábban is végeztem kutatásokat, hiszen mindig is érdekelt ez a téma. Mondhatom, hogy ez a hobbim, nagyon érdekel az életben a lét kérdése. Szemlélődő, figyelő életmódot próbálok a mindennapjaimban magam is folytatni, hiszen úgy gondolom, hogy minden egyes mozzanat, amely velünk történik, üzenetértékkel rendelkezik. Személy szerint nagyon örültem a felkérésnek, annak, hogy kibontakoztathatom az ebbéli irányultságomat. Munkásságom alatt éveket szántam arra, hogy mit lehet egy vadászati témához hozzáadni. Örömmel tapasztaltam, hogy nagy érdeklődésre tartott számot ez a gondolatsor. A vadászatban az a belső töltet, amelyet az ember a vadászat során átél!

A vadászat igazi patinás, nemes értékét mindig a hozzá fűződő emlékek, élmények finomsága adja, hogy azt mi belülről hogyan éltük meg. Azért megyünk ki a természetbe, mert ott csend van és magunk lehetünk, azáltal vagyunk a beavatottak szintjéig részesei. Ezt bárki megélheti, aki kellő alázattal, kutatási vággyal közelít a természethez! Minden vadászatot próbálok úgy megélni, hogy hálaadás, ünnepnap legyen számomra. A média egy olyan tényező, amelyet nem tudunk kikerülni. Óriási szerepe van gondolatformálásban, információátadásban, világképek kialakításában, hitrendszerekben. Rendkívül sok aspektusból összetevődő tényező.”

40 11

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára a vadászati törvény végrehajtási rendeletének részleteit ismertette volna programjában, azonban a rendelet véglegesítése még várat magára.

22

Pechtol János főtitkár, Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)

„A tájegységek, vadászterületek kijelölése rendkívül fontos kérdés, ezért úgy hiszem, több oldalról próbálja a minisztérium rögzíteni. Maguk sem döntötték még el, hogy véglegesítsék a tájegységi határokat, vagy várjuk meg, amíg kialakulnak a vadászterületek. Mi azt szeretnénk, hogy miután kialakultak a vadászterületek, utána húzzák meg a tájegységi határokat. Hiszek abban, hogy a szakma fog diadalmaskodni, a szakmai érvek kerülnek előtérbe és annak megfelelően alakul ki a tájegységi rendszer. Azt tapasztaljuk, hogy Veszprém megyében nincs nagy felbolydulás, mert egy jól gazdálkodó egyesület, vagy üzemi terület, érzi, hogy talpon fog tudni maradni.

Figyelemmel kísérem évek óta a Veszprém Megyei Vadászkamara tevékenységét és mindenütt csak példaként emlegetem. Más megyéknek is példát kellene venni arról, hogyan folyik itt ez a tevékenység. Ez egy önkéntesen szervezett szakmai program, amely nem kötelezi a vadászokat, hogy részt vegyenek rajta. Színvonalas rendezvények kerülnek itt megrendezésre, még egyszer gratulálok nekik!”

31 32

23

Jámbor László elnök, Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)

„Van az érdeklődőkben minden vonalon egy túlfokozott várakozás egy törvény után a végrehajtási rendeletek vonatkozásában. Azt kell mondanom, hogy vannak olyan témák, amikor ez teljesen jogos és vannak olyan témák, amikor ennek kevésbé van jelentősége, aktualitása. Mivel a vadászati törvény négy időpontban fog hatályba lépni – ennek az első hatályba léptetése január 1. volt, amikor a területkialakítással, illetve a területhasznosítással kapcsolatos szabályok kerültek hatályba -, az ezzel kapcsolatos végrehajtási rendelet semmi olyan lényegi dolgot nem fog tartalmazni, amit a törvényből ki nem tudnánk olvasni! Ennek következtében inkább a hatóság, az államigazgatás részére lesz majd vonatkozása, nem pedig a vadászatra jogosultaknál.

Nagyon kiválóan érzem magam minden alkalommal a Veszprém megyében megtartott Vadászkamarai Estén, amely most már második alkalommal került megrendezésre. Megemelem a kalapomat a Veszprém megyei vadászatra jogosultak, vadászok és a kamara helyi vezetése előtt, mert a múltkor is, most is, hatalmas létszámot tudnak produkálni.”

19 17

24

Pap Gyula elnök, OMVK Veszprém megyei Területi Szervezete

„Ez egy közös összefogás, munka, stratégia, irányvonal, amihez kapcsolódnak a nagyobb erdőgazdaságok, vadgazdálkodók, kisebb vadásztársaságok, földtulajdonosi közösségek és nem utolsósorban a média. Ez együtt így egy egység, és a tájékoztatás, információ továbbadása nagyon fontos. Úgy gondolom, hogy a kamarának akkor van létjogosultsága, ha azokon a feladatotokon túl, amelyeket a törvény előír neki, tud valami újat adni, ami érdekli a közvéleményt. Mi ezen az úton próbálunk mozogni! Természetesen nálunk is vannak javítandó feladatok. Ezeken dolgozunk, és egyrészt az elmúlt időszakban szerzett tapasztalataink, másrészt azok az ötletek, amelyekkel megkeresnek bennünket, elnökségileg, vezetőileg mérlegeljük. Keresünk hozzá támogatást és beépítjük a mindennapi életbe. Talán ez az a vonal, ami miatt mi egy kicsit aktívabb életet tudunk élni a vadászat vonatkozásában, mint más megyék.

Országos alelnökként folyamatosan részt vettem a kommunikációban, amely a vadászati törvény kialakítását illetően történt. Természetesen, ami publikus és a kialakítás szempontjából érdekes, adaptálható volt a megyére, azt én kezdettől fogva kommunikáltam. Nagyon jól működő honlappal rendelkezünk, ahol az aktualitásokat azonnal megadjuk a tagoknak. Mindig tartunk olyan jellegű megbeszéléseket, ahol az érintett régiók jelen vannak és közvetlenül informáljuk őket az adott esetben történő változásokról, folyamatokról. Kapjuk a visszajövő információkat, amelyet mi továbbviszünk, és úgy gondolom, ez a kör nagyon jól működik. Ígérem a jelenlévőknek, hogy amikor eljön a második fázis, újra fogunk találkozni és addigra ugyanígy felkészítjük őket arra, hogy mi a feladatuk. Remélem, hogy békességben, kommunikációval, jól szervezetten egy jó húsz év előtt fogunk állni, amelyet utána majd szakmailag is legalább ugyanilyen mértékig ki kell töltenünk.”

29 28

Az előadások elhangzása után került sor a kőzeteket, ásványokat, hazai és egzotikus vadfajok trófeáit, régi vadászfegyvereket, és egyéb tárgyi emlékeket tartalmazó 24 Fenyő természetrajzi és vadászati gyűjtemény közös megtekintésére és az elmaradhatatlan állófogadásra, ahol bőségesen nyílt alkalom a hallottak megvitatására.

3

Filmünket 2016. február 6-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz