Újévi vadászat a Nyíri-erdőben – 2016.01.16

2016. január 16-ra meghívást kapott a HAZAI VADÁSZ stábja a Nyíri-erdőben szervezett vadászatra, melyet a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete rendezett!

364

A vadászat előtt Madácsi Sándor erdészeti igazgató köszöntötte a résztvevőket – köztük a 13 osztrák vendégvadászt -, majd Huszárik Béla fővadász tartott eligazítást az aznapi terelővadászat menetéről, szabályairól. Majd számhúzás következett: a vendégvadászok számot húztak, melyen a lőállásban kapott helyüket tudták meg a három hajtás alatt.

32 33 34 31

39

1 2 5 3

40

74

Huszárik Béla fővadász, Észak-Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

„A fegyvert betölteni csak a lőállás elfoglalása után szabad. A lőállás elhagyása előtt a fegyvert ki kell üríteni. A vadászatok közötti szünetekben, az átállásoknál az ismétlőfegyverek zárdugattyúja minden esetben legyen hátrahúzva, a billenőcsövű fegyverek pedig legyenek megtörve. A vadászat során a felállítási helyét a vendég semmilyen körülmény között nem hagyhatja el. Az esetleges rálövéseket kérjük jegyezzék meg és utána a felvezetők, illetve az utánkeresők megnézik, ha sebzés történt. Lövést leadni csak egyértelműen, jól felismerhető célra szabad. Dombos, buckás területen fogunk vadászni, dombtetőre, horizontra lövést leadni szigorúan tilos! Néhány lőállásnál tiltott lőirány van kijelölve. Ezeket a tiltott lőirányokat a fákra festett színes jelek jelzik, egyértelműen abba a sávba nem szabad lövést leadni. Eredményes, jó hangulatú, balesetmentes vadászatot kívánok mindenkinek!”

53

56 55 52 59

10

11 9 8 7

50

49 51 48 52

18 13 14 15

16

Madácsi Sándor erdészeti igazgató, Észak-Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

 

„A második hajtás fantasztikusra sikeredett: 60 lövés felett volt ez a terelés, elszórtan jöttek a lövések. Minden vadászvendégnek volt lövési lehetősége, így bizakodva várjuk, hogy mi lett a végeredmény. A lőtudás és a képzettség ilyenkor mindig előjön!”

 

 

21

19 6

61

23

Mészáros Konrád hivatásos vadász

„Fantasztikus vadászat volt, élmény, látnivaló és eredmény is! A nehézség talán abban állt, hogy a szél pont a vad felől fújt, ezért túl messze jöttek a lőálláshoz. Továbbá a napsütés iránya is kedvezőtlen volt, mert végig a szemünkbe sütött a Nap és emiatt nehéz volt észrevenni és a távcsőben meglátni a vadat. Összességében mégis azt kell mondanom, hogy fantasztikusan jó vadásznapon vagyunk túl, szerintem vadász ettől többet nem remélhet! Nagyon jó a kapcsolatunk a külföldi vendégekkel, véleményem szerint a barátság és a szenzációs szervezés miatt jönnek hozzánk. Mint minden szakmában, itt is a szakemberekre van a legnagyobb szükség és őket kell a legjobban megbecsülni. 22 éve vagyok hivatásos vadász. A szakmám nehézsége, hogy sok lemondással jár, a legfőbb erénye pedig az önfegyelem. A nyelvismeret óriási előny, mindenképpen azt javaslom, hogy legalább egy idegen nyelvet tanuljunk meg, mert akkor kinyílik előttük a világ. Sokkal több lehetőség nyílik meg előttünk és megismerünk más kultúrákat. Ahhoz, hogy valaki eredményes legyen a szakmában, ahhoz ismerni kell más népek vadászkultúráját is.”

48 60 58 42

20

Huszárik Béla fővadász, Észak -Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

„Túl vagyunk az első két hajtáson, eddig nagyon jó a hangulat, eredményes a vadászat: az első két hajtásban 30 feletti vad került terítékre, azt gondolom, ez egy nagyon szép eredmény. A hajtások szépen lementek, végig tudtak menni a hajtók is. 40 feletti hajtóval dolgozunk. A második hajtásban 62 lövés esett, ami nagyon szép eredmény. A jó hangulathoz hozzájárul a magas lövésszám is, folyamatosan van lövés, hol a hajtás elején, hol a hajtás végén lőnek. Az idő tökéletes, jól mozog a vad. A pontos, precíz előkészületek már hetekkel ezelőtt megtörténnek: próbáljuk a vadat helyhez kötő etetéssel azokhoz a sűrűkhöz odaszoktatni, ahol szívesen elfekszik. A térképek elkészítése is hosszú évek tapasztalata, a vad mozgását is mindig próbáljuk figyelembe venni. A terelővadászatnál a legfontosabb a balesetmentesség, az eredmény csak másodlagos. Itt minden vendég emelt lőálláson van, vagy ha nem emelt lőálláson, akkor olyan nyiladékon, ahol körülötte nincs senki. Mivel nagy területet mozgatunk meg egyszerre, ezen lőállások kitűzése teljesen megfelel a szabályoknak és minden szempontnak. A vadászok jó hangulatban tudnak vadászni és a vendégvadászok is biztonságban érzik magukat! ”

25

24 27

Este következett a nap fénypontja: teríték a Szent Hubertusz kápolnánál, méretes tüzekkel! De micsoda terítékkel: 1 db róka, 6 db vaddisznó és 37 db dámszarvas esett a vadászaton!  A vadásznap kürtszóval indult és fejeződött be, mely a rendezvénynek ünnepélyes keretet adott.

73

Madácsi Sándor erdészeti igazgató, Észak-Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

„Egy vadásznap komoly szervezést igényel, nagyon sok dolgot kell napközben összehangolni. Terveinket sikerült jól végrehajtani, amely szerencsére a terítékben is reprezentálódott. Nagyon jó vadászvendégeink voltak, akik sok, pontos lövéssel komoly terítéket hoztak létre. Örülök, hogy balesetmentesen zárult a mai nap és minden a tervek szerint ment le. Véleményem szerint a szervezésen nagyon sok múlik, egy jól előkészített munka így kell, hogy megjelenjen, ezt csak így szabad csinálni, hiszen akkor van eredmény. Legjobb vendég a törzsvendég, bízunk benne, hogy ezek a vendégek visszajönnek. Szeretjük a hosszú távú kapcsolatokat, mert az egy kiszámítható biztonság is, nem mindegy, hogy az ember milyen vendéget tud fogadni.”

26

72

Koczka Zoltán helyettes vezérigazgató, KEFAG Zrt.

„Nagyon elégedettek vagyunk a mai eredménnyel, de főleg azért, mert a vendégeink is elégedettek. Sok külföldi vendég fordul meg nálunk. Ez az osztrák csoport második alkalommal járt nálunk és szinte megduplázta a tavalyi eredményét, amely számunkra nagy elégtétel. A vendégek megdicsérték a hajtóinkat, a szakszemélyzetnek azt a kimagasló munkáját, amit más magánterületeken nem mindig ilyen szinten tapasztalnak. Gondolom ez a teljesítmény tükrözte részben az ő vadászkészségük mellett is ezt az eredményt. Attól függetlenül, hogy a vadászat az erdőgazdálkodás része, mégis erre a kisebb szegmensre nagyobb hangsúlyt fektetünk, talán azért is, mert a külső kapcsolat sokkal jobban érvényesül és a vendégek a KEFAG Zrt. nevét is messzebbre viszik. Négy üzemi vadászterületünk van, mind a négy helyen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a vadászati szakszemélyzet a legmagasabb szinten végezze a munkáját. Mindenképpen ajánlom területünket a magyar vadászok számára is, hiszen területünk Budapesthez közel található, viszonylag könnyen megközelíthető és a dámnak a magasabb létszáma miatt viszonylag nagy sikert lehet elérni egy kisebb vadásztudással is. A cserkeléstől kezdve a lesvadászaton át minden igényt ki tudunk elégíteni. Szeretettel várunk minden kedves magyar vendéget is!”

30 29

57

Filmünket 2016. február 6-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz