Decemberi séta a kaszói erdőben – Sajnos az elmúlt 25 esztendőben a klímaváltozás ezen a tájon is tapasztalható volt!

A Kaszó Zrt. 15 ezer hektáros erdőtömbjének közepén terül el a Baláta-ősláp, amely mintegy 11 ezer évvel ezelőtt alakult ki a legutolsó nagy jégkorszakot követően

 

28 27

18

25 26 21 22

4

A terület 100 évvel ezelőtt lett különféle tölgyfélékkel betelepítve, megvalósítva ezáltal hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki vegyes tölgyerdejét. Struktúrájában rendkívül változatos ez a terület, ahol a nagyvadak is oltalmat találnak.

E csodálatos természetvédelmi terület betekintésébe Horváth Ferenc idegenvezető nyújt segítséget.

13

Horváth Ferenc mozdonyvezető, idegenforgalmi kalauz, Kaszó Zrt.

„A Baláta-ősláp az ős-Dunának köszönheti létrejöttét, tudniillik a Duna a valamikori vándorlása során nem kerülte meg a Bakonyt, illetve a Vértest, hanem keresztülvágott a jelenlegi Somogyországon és Somogy megye belső részén hatalmas mennyiségű hordalékot rakott le homok formájában. Mivel a jégkorszak idején nem volt természetes fedettség, ezért ezt a homokot a szél folyamatosan képes volt mozgatni, melynek következtében hullámos felszín alakult ki, mi több, a Baláta is ebben az időszakban jött létre és ennek köszönheti létét. A homokdűnék fizikai felaprózódása következtében egy ún. szubaerikus máz lepte be ezt a laposan fekvő, 174 hektárnyi vizes élőhelyet, amely egész napjainkig képes visszatartani a különböző halmazállapotban lehulló csapadékot. Ősszel és télen a lápnak a kipárolgása, illetve a növényeknek az elpárologtatása lényegesen kisebb, vagy egyáltalán nincs, ennek következtében a láp a tavaszi időszakra folyamatosan feltöltődik vízzel.

19 20

A terület mintegy száz évvel ezelőtt lett különböző tölgyfélékkel – elsősorban kocsányos, kocsánytalan, illetve csertölggyel – betelepítve a valamikori nagybirtok tulajdonos által. Struktúrájában rendkívül változatos területről van szó, mely fizikai adottságainak köszönheti a változatos létét, ennek okán nemcsak a flórája, hanem – az elsősorban madarakból álló – faunája is rendkívül színes. Természetesen a terület jellegzetes hazai nagyvadjai is szintén jól érzik magukat ezen a területen, főként a meleg nyári időszakban nagy területen található víz miatt. A téli időszakban természetes módon próbáljuk fenntartani a biológiai körforgást.

A Baláta-láp körül különböző gyűrűk alakultak ki, a víz felé haladva különböző struktúrák találhatóak, pl. égerláp, ingóláp. Ennek számos előnye van: annak ellenére, hogy viszonylag kis területről van szó, lényegesen több élőlény megtalálja a számítását.

6 5

15

9 11

A 15 ezer hektáros erdőségnek köszönhetően rendkívül tiszta a terület levegője. Az oxigén-, nitrogén és a különböző nemesgázok tartalma rendkívül kiegyensúlyozott. Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy ha teheti, akkor minél több időt töltsön ezen a területen, nagymértékben hozzájárulva ezáltal a szervezetünk megújulásához, nem beszélve erről a csodálatos környezetről, mely maradandó élményt okoz számunkra.

Ezen a területen több öreg, 150-170 esztendős fa található. Ezeket a fák szándékosan meg lettek hagyva a közlekedő utak mentén olyan okból, hogy a fáradt utazó meg tudjon álli és kipihenve folytatni tudja útját Pécsig.

40

Sajnos az elmúlt 25 esztendőben a klímaváltozás ezen a tájon is tapasztalható volt!

A terület vízjárása hektikussá vált, annak ellenére, hogy hazánk egyik legcsapadékosabb régióján vagyunk: hivatalosan 1000-1100 mm csapadék hullik, ennek ellenére vannak olyan évek, amikor 1500 mm, de olyan év is akad, amikor alig éri el a 700 mm-t. Sajnos az erdőfelújítások léte veszélyeztetve van, gyengébbek az eredések, újra és újra kell gondoskodni a pótlásról, emellett a növényzet természetes megújulása is veszélybe került. Nem beszélve arról, hogy olyan növények jelentek meg ezen a területen, amelyek tájidegen fajok és megpróbálják az őshonos fajokat kiszorítani, életterüket elfoglalni. Emellett a szárazságtűrő fajok kezdtek jellemzőbbé válni, azok, amelyek inkább uralkodnak a területen. Ez is jól mutatja azt, hogy a változó mennyiségű csapadéknak milyen negatív hatásai vannak.

17 18

7

Az erdő megújulása számunkra és az utánunk következő generációk számára nagyon fontos. Azt szeretnénk, ha legalább ilyen állapotban tovább tudjuk adni ezeket az erdőket, mint ahogy mi kaptuk az elődeinktől.

Mi magunk mit tehetünk a természetért?

Véleményem szerint lokálisan kell megtennünk a tőlünk telhetőket. Ez azt jelenti, hogy abban a kis miliőben, amelyben élünk, feltétlen próbáljunk meg úgy viselkedni és alkotni, hogy a természet kárára ne legyünk, ezáltal a jövő nemzedékek számára egészséges életteret fogunk hagyni.”

2 42 41 5

Töltsünk el minél több időt ezen a területen, amely a tiszta levegőjének a szervezetünkre ható megújulásnak köszönhetően páratlan élményt nyújt az idelátogatónak. Reméljük, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen iránya az emberiség összefogásának következtében megváltozik, és a Baláta ősláp megmarad olyannak, amilyennek most láthatjuk!

34

38

Filmünket 2015. december 26-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz