Télapó a Bagolyvár Vadasparkban! – 2015.12.05.

A Télapóra várva a NEFAG Zrt. szolnoki Bagolyvár Vadasparkjában december ötödikén a családokat igazi forgatag várta

11

69

Az erdő fái alatt felépült a Mikulásfalva, ahol sok programmal, egy elvarázsolt erdővel, és ajándékokkal teli kosárral várták a gyermekeket. A sokféle program során megéhezett látogatók a kemencénél erdei módra készült finomságokkal tölthették meg korgó gyomrukat. A Mikulás is elégedetten folytatta útját a nap végén, és azt üzente, remélhetőleg jövőre is hasonlóan kedves fogadtatásban és sok mosolygós arc látványában lesz része.

57

52 59 58 56

62

Csikós Eszter erdei iskolai oktató, Erdei Művelődési Ház, NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete

„Igyekeztünk az állomásokat úgy kialakítani, hogy ez a nap valóban családi rendezvény legyen: a kicsiktől a legnagyobbakig mindenkit bele tudjunk vonni. A Mikulás hó híján nem szánon, hanem lovas kocsin érkezett. Az életképekkel berendezett Mikulás falvát a legkisebbek is nagy lelkesedéssel és kíváncsian szemléltek meg. Én tartottam krampuszként a krampuszképzőt, ami azt jelentette, hogy játékos ügyességi feladatokkal vártuk ide a kis krampuszokat: Mikulás puttonyt kellett megtölteni célba dobással, diót kerestünk az erdei madaraknak. A városi gyerekek talicskával is dolgozhattak: egy akadálypályán kellett végigmenniük, hogy az ajándékot célba tudják juttatni a Mikulás házhoz. A vadasparki „kispiros” traktor utánfutóján is lehetett utazni, melynek célja az volt, hogy a gyerekek kilátogassanak az erdőbe és feltöltsék a vadetetőt Mikulás alkalmából, hiszen az állatoknak is jár ilyenkor az ajándék. Bent az épületben pedig lehetőség volt megmelegedni és a Kézműves Manóműhely keretein belül mindenféle kis remekművet lehetett készíteni. Természetesen bevontuk a vadasparki állatokat is: a Mikulás nekik is hozott ajándékot és a gyerekeknek kellett kitalálni a vers alapján, hogy melyik állatról lehet szó, majd megkeresni és megnézni, hogy a zokniban mit rejtett el nekik a Mikulás. A végén, aki az összes feladatot végigjárta, a Mikulásnál ajándékot kaphatott cserébe.

Az egész csapat nevében azt mondhatom, hogy szívvel-lélekkel igyekszünk minden programunkat megtartani. A Vadaspark jellegéből adódóan ez valóban egy családias hely, ahol a hazai fajokat családias és erdei környezetben próbáljuk bemutatni az idelátogatóknak.”

66 63 70 1

71

5 6 74 72

36

Horváth Ernő vezető, Erdei Művelődési Ház és Erdészeti Erdei Iskola, NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete

Az Erdei Iskola munkatársaival tényleg egy kis csodát teremtettünk, amely tulajdonképpen akkor is csoda lenne, ha a családok egyszerűen csak a Vadasparkba jönnének ki, mivel a természet mindig tartogat számunkra valamilyen meglepetést. Mivel mi Erdészeti Erdei Iskola vagyunk, a vadon élő állatokról is gondoskodunk ilyenkor. Szeretnénk, ha a gyerekek, amikor kijönnek a természetbe, akkor messze a várostól, az erdőben sétálva, felfrissülve, játékosan szemlélődjenek. Nagyon örülünk annak, hogy az idei rendezvényünkre is ilyen szép számmal érkeztek családok. Igyekszünk a gyerekek szemléletmódján is alapítani ilyenkor, tesszük mindezt játékos felfedezéseken át, amelyhez kitűnő terep többek az Erdészeti Erdei Iskola. Szeretném hangsúlyozni, hogy télen sem zártuk be a kapunkat, hiszen minden évszakban tartogat valamit számunkra a természet. Január közepén – amikor is talán lesz hó-, indul a Mesél a Téli Erdő foglalkozássorozatunk, ahol együtt fedezhetjük fel az állatok által hagyott nyomokat, etethetjük őket és persze nagyokat szánkózunk.”

18 13 14 17

73

16 15 19 20

34

Magyar Andrea szakmai munkatárs, Erdei Művelődési Ház, NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete

„Idén már másodjára szerveztük meg a Vadasparki Mikulást és azt mondhatom, nagy sikerrel, hiszen hatalmas nagy szeretetet kapunk a gyerekektől. A Kemence parti nevű állomáson hagyományőrző ételeket készítettünk – héjában sült krumplit és pukkantott málét – kemencében és szabad tűzön, illetve az erdő kincseiből készült finomságokkal kedveskedtünk a gyerekeknek. Régen a pityóka volt az első, amit fogyasztottak otthon, mivel olcsó volt és tápláló. Hogy az erdei ízeket is megkóstolhassák a látogatók, a korábban lekvár főzés alkalmával készített termékekből – csipkebogyó, kökény – készült teát is kínáltuk a látogatóknak. Úgy gondolom, érdemes lenne visszatérnünk gyökereinkhez: az általunk kínált teákban semmiféle aroma- és adalékanyag nem található, természetes alapanyagokból készülnek és sokkal finomabbak, mint a bolti teák.

Hosszú évek óta dolgozunk együtt az Erdei Művelődési Házban. A csapatunkat Horváth Ernő alakította ki. Szerencsére mindenki imádja a gyerekeket és a felnőtteket, ezért ilyen csapatban nagyon jó dolgozni.”

25 29 28 23

30

24 26 27 21

46

Kenyeresné Begyik Erzsébet kézműves animátor, Erdei Művelődési Ház, NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete

„A gyerekek a Kézműves Manóműhelyben felfedezhetik a kincseket, alapanyagokat, amelyekből karácsonyra készítünk apró kis karácsonyfadíszeket, ablakdíszeket. Először megszeppenve jönnek be, de amikor elkezdjük a közös munkát, akkor felszabadulnak és önálló alkotásokat hoznak létre. Nagy örömömre szolgál, hogy mindenki jól érzi itt magát – velem együtt természetesen. Mindig arra törekszem, hogy olyan alapanyagokat használjunk fel, amelybe bele tudjuk csempészni az erdő terméseit, alapanyagait, amit a parkerdőben összegyűjtünk a gyerekekkel, ezáltal is színesítve a palettát. A régi alapanyagokat ötvözzük az újakkal: a karácsony közeledtével csillogós flittereket is behoztunk. Egy-egy ilyen alkalmon szeretnénk összehozni a családokat, hogy a gyerekek a szülőkkel együtt hozzanak létre díszeket, figurákkal, amikkel feldíszíthetik a karácsonyfát. Az ünnepeket várva fontosnak tartom, hogy a családok együtt éljék meg azokat az örömöket, amelyek a karácsony közeledtével várnak ránk.”

45 38 41 37 39 40

35

64

Filmünket december 26-án, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz