III. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemle – 2015.10.16.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. harmadik alkalommal rendezte meg a Farkas-erdő szívében található Káld-Hidegkúti vadászházánál gímszarvas trófeaszemléjét, ahol az idén 105 trófeát állítottak ki

Az időjárás ugyan nem volt kedvező, ennek ellenére több, mint 200 fő látogatott el a szakmai eseményre.

560

67

A rendezvényen részt vett Gagyi István az OMVK Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Bugán József Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója és Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási csoportvezetője.

69 71 70 73

66

14

76

Gagyi István elnök, OMVK Vas Megyei Területi Szervezete

„Érezhető, hogy az elmúlt tíz évben, a nagyobb szakmai odafigyelés, a nagyobb szakmai gyakorlat, a szakma felértékelődése oda vezetett, hogy a gímszarvas állomány elfiatalodása talán megállt és elindultunk szakmailag egy megfelelő úton. Ehhez persze szükségeltetik a szakmai hozzáértés és az, hogy a vadászatra jogosultak ne ejtsenek el mindent anyagi bevételek reményében, hanem várják meg a golyóérettséget. Ehhez bízunk abban, hogy az elkövetkezendő törvényben rögzített húsz év még nagyobb lehetőséget fog adni. A magyar vadászat a világban nagyon elfogadott, és ha ezt tovább akarjuk növelni, akkor sok vendégvadászt tudunk majd idevonzani. Ehhez viszont az kell, hogy a vadászterületek összessége úgy gondolkozzon, hogy sokan jöjjenek el, nézzék meg a trófeaszemlét. Tudomásul kell venni, hogy a vadászatnak szigorú szabályok mellett kell folynia és a vadászó embernek magas etikai érzékkel kell rendelkeznie, hogy mikor és mire szabad elsütnie a fegyvert. A minőség ugrása a trófeák terén a vadgazdálkodásban érezhető.”

25

22 19 18 16

24

74

Majthényi László elnök, Vas Megyei Közgyűlés

„Véleményem szerint a kiállított 105 db trófea egy szép számnak mondható. Ha a trófeák minőségét és nagyságát nézzük, akkor azokon mindenképpen meglátszik és a statisztikákból ki is derül, hogy az idei trófeák némileg könnyebbek, mint a tavalyiak. Ez a csapadékszegényes, aszályos nyárnak köszönhető. A megye vadgazdálkodóinak kevesebb, mint a fele hozott el trófeát. Ebben még óriási tartalék van, hogy mások is meg merjék mutatni trófeájukat. A földrajzi adottságok miatt a 46 gazdálkodónkból nem mindenki rendelkezik jó bikás területekkel, ezt is figyelembe kell vennünk. Biztos vagyok benne, hogy van még mit megmutatni a következő szezonokban a megyében elejtett szarvasbikákból. A 12 kg feletti bikák száma azt mutatja, hogy egyre szebb az állomány, egyre szebb bikák esnek. A megyében nagyon összefogó a vadásztársadalom, szívesen látjuk a külföldi vendégeket.”   

41

49 45 43 38

34

75

Pukánszki Zoltán vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

„Vas megyében a 2015/2016-os vadgazdálkodási évben 1100 db gímszarvas bikát kell terítékre hozni, melyből a társaság 2015. okt. 15-ig 512 db bikát ejtett el. Ez az 50%-a az éves vadgazdálkodási tervnek. Az 512 db bemutatott trófeából 46% volt az érmes arány, amely 257 db. 24 db aranyérmes, 91 db ezüstérmes, 142 db bronzérmes trófea született. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ez a 100-110 darabszám állandónak mondható. Úgy gondolom, hogy a munkánk minőségét illetőleg büszkék lehetünk. A trófea tömegek tekintetében egy kisebb visszaesés volt tapasztalható a száraz időjárás miatt. Igyekszünk a legjobb tudásunk szerint elvégezni munkánkat, tehát szándékunk a mi részünkről teljes. A tavalyi adatokhoz hasonlítva 25-30 darabbal többet hoztunk terítékre. Két 12 kg feletti bika esett el, 11-12 kg között nagyobb mennyiségben, de az élőhely és az állomány minősége elegendő és jó ahhoz, hogy a jövő éveket tekintve reményekkel telve nézzünk a jövőbe. Egy szarvas nem egy területen él, hanem több vadászterületen. Közösen kell meghatározni azt a célt és elvégezni azt a feladatot, hogy az állomány minőségét javítsuk, mivel több vadászterületen több vadgazdálkodó gazdálkodik egy vaddal. Ezért is fontos a trófeaszemle számunkra, hogy egymás trófeáit megismerjük, mert csak akkor fogunk tudni segíteni az állományon, ha nemcsak a mi trófeáinkat látjuk és ismerjük, hanem a többi vadászterületét is. Mivel ennek a trófeaszemlének most már hagyománya van Vas megyében, eljutottunk odáig, hogy ezt a közös célt megfogalmaztuk és ezt a munkát elkezdtük véghezvinni.”

11-egy db dám

9 8 12-győztes,elejtő Járfás Sándor 15

58

59 57 63 62 61 55

A szemle legértékesebb trófeáját a Nyugati Vadásztársaság területén ejtették el. A 11,9 kilós agancs egy 13 éves öreg bikát ékesített. A gímszarvast terítékre hozó Paul Vintschek külföldi bérvadászt Járfás Sándor hivatásos vadász kísérte szerencséhez, aki kérésünkre felidézte élményeit:

46

Járfás Sándor hivatásos vadász

„A bikát már a tavalyi idény során sikerült megismernünk, de akkor olyan jól rejtőzködött, hogy nem sikerült elejteni. Lehet, hogy tavaly nehezebb lett volna kilőni, mert fajsúlyosabbak voltak az agancsok és vendégünk sem volt rá. Idén viszont már az első este sikerült – kicsi cserkeléssel, kicsi lessel. Paul Vintschek bérvadásszal eredendően nem ő volt a célpontunk, hanem egy másik bikára ültünk ki, de a széljárás megfordult és helyet kellett váltanunk és ott folytattuk tovább. Rövid cserkeléssel felültünk a magaslesre, ekkor már a tarvadak kint voltak a nyiladékon. Ahogy ilyenkor szokott, a vezértehén csak minket figyelt. Negyed óra-húsz percbe tellett, míg felmásztunk a lesre. A bikák közben átváltottak a Rába másik oldalára. A kinézett egyedünk csendben volt, megpróbáltuk a másik oldalról megkerülni, és amikor vele egy vonalba értünk, megszólalt. Nagyon rövidet morrant és a hang irányából tudtam, hogy ott fog elmenni, ahol előtte a tehenek. Visszasétáltunk a lesig, felültünk és két perc után kiállt. A gyors bírálat után elhangzott a lövés. Kb. 50 méteres, 20 percen keresztüli halálvágta után a Rába partján feküdt.

Úgy gondolom, az ilyen élményekkel kapunk visszaigazolást a munkánkat illetően. Kellünk hozzá mi is, és szerencse is. Az, hogy vendégvadász mellett nem én húzom meg a ravaszt, éppúgy élmény nekem is, mint neki. Kísérővadászként nem a céltávcsövön keresztül nézzük a vadat, hanem a keresőtávcsövön keresztül, ennélfogva talán még többet is látunk belőle. Éppúgy végigéljük az egészet és fotó formájában, emlékképekben megmarad az élmény.”

47

Járfás Sándor hivatásos vadász a 11,9 kilós trófeával

A vendégeket Hámori Sándor és Döme László kerületvezető erdészek által főzött finom csülkös és szarvashúsos babgulyás fogadta.

72 2

3 4

6

48

Filmünket november 22-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz