Dr. Majer Antal kilátó átadása – Bakony – 2015. 10. 18.

A Verga Zrt. által a Bakonyban átadott Dr. Majer Antal kilátó mit sem veszített fényéből a zord időjárás ellenére

45

A Verga Zrt. igazi kilátóavató erdőgazdaságnak számít, az elmúlt időben számos kilátót létesítettek, melynek segítségével a Bakony nagyon sok oldalról megtekinthető. A mostani kilátó Szentgál község közelében lévő Miklós Pál-hegy csúcsán, a Szentgáli Tiszafásban található.

41

40 37 36 35

39

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelte Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, prof. Dr. Lakatos Ferenc Nyugat-Magyarországi Egyetem erdőmérnöki karának dékánja, Schumacher István, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója és Szedlák Tibor, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató helyettese.

48

32 30 33 34

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár az ünnepélyes átadáson kiemelte, hogy ezek a fejlesztések tovább szélesítik a VERGA Zrt. közjóléti tevékenységét.

65

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Habár a mostani átadáskor harapni lehet a ködöt, de úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Ha valaki a térképen utánajár, hogy merre található pontosan ez a kilátó, láthatja, hogy egy stratégiai hegytetőn van és innen csodálatosan szép látkép tárul szemünk elé, szinte az egész Bakonyt be lehet látni. Úgy látjuk, hogy turisztikai szempontból nagy jelentősége van ezen kilátók megépítésének, sokan jönnek el és sokan keresik fel ezeket a kilátókat. Az volt a szándék, hogy megfelelő turistaútvonalak mentén épüljenek, valamint több desztinációval rendelkezzenek, úgy mint esetünkben a tanösvény, a tiszafás terület. Mindezek tudatában sok szép napot el lehet tölteni ezen a területen. Örülök, hogy ennek a kilátónak megépülését az Földművelésügyi Minisztérium tudta támogatni.”

47 46

A minisztérium ennek a programelemnek a megvalósításához 60 millió forinttal járult hozzá. A VERGA Zrt. a jövő évben a közjóléti programon belül újabb fejlesztéseket tervez megvalósítani. Ezen kívül jelentős összegeket kíván fordítani a meglévő létesítmények állapotának a fenntartására és a karbantartására.

43

66

Schumacher István vezérigazgató, Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

„Célunk volt olyan csábító pontot létesíteni, amely kimozdítja az embereket.  Ezt a kilátót gyalogosan lehet megközelíteni, így sokkal több élményt kap az ember. Masszív kilátóról van szó, amely eltér az eddigiektől. Míg a korábban létesített kilátóink tartólábai tömörek voltak, ennél fém elemek közbeiktatásával már tagolt a tartószerkezet. Ennek az esztétika mellett az volt az oka, hogy kisebb keresztmetszetű tartószerkezetet próbáltak kialakítani, hogy le tudja adni a nedvességet. Ezek a fém tartó közbenső elemek nem tették lehetővé, hogy emeletenként építsük meg a kilátót. Itt egy egy oldalnak a tartó szerkezetét a földön kellett összeállítani, óriási darut kellett felhúzni, ami ezt fel bírta állítani. A kivitelezőknek nagyon megnehezítette a munkáját, komoly technika kellett a felemeléshez. Mindenképpen köszönetet szeretnék mondani erdész kollégáimnak! Hiszen a hagyományos erdészeti munkája senkinek nem lett attól kevesebb, hogy ezt a több éve tartó közjóléti építkezést is elvégezzük. Ugyanazzal az apparátussal végezzük el, nem bővült a létszámunk. A kilátó üzemeltetése, karbantartása is mind az erdészekre hárul. Ha a jövőbe tekintek, annak örülnék igazából, ha sokan látogatnának el ide, és nagyon megkopnának a lépcsők.”

A VERGA Zrt. vezetése ez alkalommal is kérte a természetet szerető turistákat, hogy közösen óvják és védjék meg a már átadott létesítményeket, kilátókat, erdei pihenőket és tanösvényeket.

A kilátó szebb időben:

61

52 51 49 56

54 58

Filmünket november 22-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz