Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. május 11-i adás

“Találkozások a vadonban” – Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása / A Szalajka-völgy szépségei / Első Magyar Faápoló-Famászó Verseny / Interaktív ökoturisztikai fejlesztések Gemencen / Hódgondok a Hanságban!

 

“Találkozások a vadonban” – Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása

haromgracia“A vadászat ősi ösztönök tánca a természetben, amely aspektusai a teljesség igénye nélkül: szakma, foglalkozás, tudomány, közösségalkotó eszköz, ünnep, életforma, világlátás, személyiségfejlesztés, hagyományápolás, hazaszeretet, gazdasági potenciál, végül művészet. A vadászat és a művészet kölcsönhatása közismert: zene, képzőművészet.

Itt érkeztünk meg Prihoda Judit művészetéhez: művészete nem öncélú. Ismerve, megcsodálva alkotásait, kijelenthetjük, hogy művészete páratlan. Munkái, amellett, hogy meggyőzően bizonyítják tehetségét és szorgalmát; segítik megismerni és megérteni az egyetemes vadászati kultúrát; érzékletesen mutatják be a vadászat és a művészet kapcsolatát, harmóniáját, a természet szépségét és szeretetét. Isten áldotta tehetség, aki mindannyiunk szerencséjére tehetségét nem tékozolta el, hanem épp ellenkezőleg: mély szakmai ismeretekkel egészítette ki. “

 

IMG_9859A Szalajka-völgy szépségei

A Szalajka-völgy népszerű kirándulóhely. Sokan ismerik a pisztrángtelepét, de kevesen tudják, hogy az Egerderdő Zrt. Szilvásváradi Erdészeténél a turisztikai célok megvalósításán kívül tervszerű erdő- és vadgazdálkodás folyik.

Stábunk  a közelmúltban ott járt, hogy megmutassuk Nézőinknek ennek a különleges természeti adottságokkal rendelkező területnek a szépségeit.

 

 

IMG_0701Első Magyar Faápoló-Famászó Verseny

A verseny résztvevői és szervezői megismertetik Nézőinket a faápoló alpinista felszerelés minden fontosabb részével, lelkesen ecsetelve ennek a cseppet sem veszélytelen munkának a szépségeit. Majd végig vezetnek minket a verseny 5 színhelyén, amely 5 tekintélyes fát, és 5 különböző feladatot jelentett az indulóknak.  Ez a szakmai megmérettetés komoly kihívást adott annak a nyolc magyar faápoló alpinista szakembernek, akik – a szakma történetében először – meghívást kaptak az akadályok leküzdésére. Az április 26-án délután 1 órakor kezdődött  I. Magyar Faápoló-Famászó Versenyt a 2010-ben alapított Magyar Faápolók Egyesülete szervezte meg. Nézőink most megismerhetik ennek az izgalmas és szép szakmának a legjobbjait, mind teljesítményük, mind pedig a fa és erdő szeretetük alapján!

 

Interaktív ökoturisztikai fejlesztések Gemencen

IMG_0934Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, valamint a Gemenci erdő területén elkészült fejlesztések interaktív és élményadó módon mutatják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágát, valamint a magyar erdő- és vadgazdálkodás. a halászat és a méhészet évszázados értékeit. Interaktív, élményadó, az információk befogadását audiovizuális elemekkel segítő kiállítássá vált az eredeti tárlat. Az átalakítás után interaktív módon ismerhetik meg a látogatók az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, az ártéri erdő növény- és állatvilágát, valamint a Sárköz népművészetének tárgyi emlékeit.

 

Hódgondok a Hanságban!

h10Folytatjuk elmúlt adásunk egyik legnagyobb visszhangot keltő témáját. A hódok nemcsak a Szigetközben, hanem a Hanságban is “hallatják” magukat! Ellátogattunk tehát erre a területre is, ahol inkább az okoz problémát, hogy a számtalan szűkebb vízelvezető csatorna némelyikében a hódok által épített kisebb gátak jelentősen, akár tizedére képesek csökkenteni a lefolyó víz mennyiségét. A huzamos ideig vízben álló korosabb fák – 24-26 évesek – az olykor-olykor felerősödő szélnek nem képesek ellenállni. Gyökérzetük nem tudja tartani, kitámasztani őket: Tucatjával dőlnek ki. Sokszor az erdészet üzemi útjára, amely alatt a kiszámíthatatlan helyeken megjelenő hódjáratok hatására lukak, mélyedések keletkeznek. A hódok száma exponenciálisan növekszik, folyamatosan bővítik életterüket, újabb területeken jelennek meg.

 

A HAZAI VADÁSZ TV Magazin május 11-i adását vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )