Backstage – Első Magyar Faápoló-Famászó Verseny

Igazi áprilisi időjárás fogadta a HAZAI VADÁSZ stábját a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar felső arborétumában, az első Magyar Faápoló-Famászó Verseny színhelyén.

fa8

Stábunkat a verseny főtámogatójának – http://www.grube.hu/ – egyik szervezője fogadta. Máthé László bemutatta a faápoló alpinista felszerelés minden fontosabb részét, lelkesen ecsetelve ennek a cseppet sem veszélytelen munkának a szépségeit. Majd végig vezetett minket a verseny 5 színhelyén, amely 5 tekintélyes fát, és így 5 különböző feladatot jelentett az indulóknak.  Ez a szakmai megmérettetés komoly kihívást adott annak a nyolc magyar faápoló alpinista szakembernek, akik – a szakma történetében először – meghívást kaptak az akadályok leküzdésére. Az április 26-án délután 1 órakor kezdődött  I. Magyar Faápoló-Famászó Versenyt a 2010-ben alapított Magyar Faápolók Egyesülete szervezte meg.

 

IMG_0662IMG_0669IMG_0666

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezet célja: ” A városi környezetben lévő és a természetvédelem szempontjából fontos fák védelme, a faápolási tevékenység színvonalának fejlesztése a kutatás-fejlesztés és információcsere biztosításával, kapcsolódás a nemzetközi faápoló egyesülethez. Cél a fák tulajdonosai, fenntartói között az ismeretterjesztés, a korszerű faápolási lehetőségek, a fák élettartam meghosszabbítás módszereiről, a biztonság maximális fenntartása mellett. Cél a faápolók részére szakmai tapasztalatcsere biztosítása, az oktatás, képzés, minőségbiztosításon keresztül.”

 

IMG_0671IMG_0678IMG_0716

 

 

 

 

 

 

 

 

Stábunk minden versenyfeladatot többször is rögzített, több kamera állásból. Így Nézőink a hagyományos képi világ mellett egy versenyzővel együtt – közvetlen közelről – küzdhetik le az akadályokat! A verseny a nemzetközi sémát követve összetett feladatokat állított az indulók elé.

 

IMG_0698IMG_0721IMG_0726

 

 

 

 

 

 

 

 

1. – Szabad mászás. A fa koronájában elhelyezett harang minél gyorsabb elérése szabályos biztonsági és védő felszerelésben.

2. – Kötélen mászás „pruszik” használatával. A fa koronájában elhelyezett harang minél gyorsabb elérése szabályos biztonsági és védő felszerelésben az előre felhelyezett dupla kötélszáron. pruszik2

fa9

 

3. – Biztosítókötél felhúzása dobózsák segítségével. A fa koronájában kijelölt pontra mászókötél feljuttatása

4. – A fa koronájában elájult faápoló mentése. A magatehetetlen faápoló, jelen esetben 60 kg súlyú baba lehozása.

5. – Egy fán található munkaállomások megközelítése. A fa koronájában lévő négy feladat és a célba érkezés teljesítése

 

IMG_0722IMG_0730IMG_0756

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendkívül jó hangulatú verseny egy magas szakmai nívójú baráti találkozót eredményezett, ahol a résztvevők megosztották egymás között tapasztalataikat. A kicsit esősnek indult időjárás is a kegyeibe fogadta a fák “szerelmeseit”, és végül szép számú nézőközönség is összeverődött.

 

IMG_0760IMG_0712IMG_0778

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0787IMG_0791IMG_0793

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0809

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin május 11-i adásában, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ, http://www.grube.hu/ )