Backstage – A Bélapi-pihenő, a Bél Mátyás és Batsányi János kilátók ünnepélyes átadása

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztésének egy ünnepélyes eseményére kapott meghívást a HAZAI VADÁSZ stábja: a Bélapi-pihenő, a Bél Mátyás és a Batsányi János kilátók avatására, és átadására.

A Batsányi János kilátó és egyedülálló panorámája

A Batsányi János kilátó és egyedülálló panorámája

 

A Bélapi-pihenő

A Bélapi-pihenő

A Bélapi-pihenő mindig is kedvelt túrázó célpontja volt az idelátogatóknak, és a helyi lakosoknak. A leromlott állapotú ősrégi viskószerű védőházat most a mai kor igényeihez méltóan építették újjá.

A környezet az egyéni turisták fogadása mellett közösségi rendezvények tartására is alkalmas. Ennek érdekében színpadi talapzat is kialakításra került.

A Bakonyerdő Zrt. tervei szerint az épületet az önkormányzattal közösen használja majd.

 

 

A Batsányi János kilátó

A Batsányi János kilátó

A másik két projektelem, a két kilátó a hetvenes évek legelején épült, a Bakonyerdő Zrt. akkori jogelődje aktív szerepvállalása mellett.

A több, mint 40 éves kilátók meglehetősen leromlottak, ezért felújításuk már nem volt lehetséges. Most a régieket lebontották, és vadonatújakat építettek a helyükre.

Bár a két kilátó két szomszéd hegyen helyezkedik el, a 8,5 méter magasságban lévő kilátószintekre felkapaszkodók elé eltérő panoráma tárul.

 

A Bél Mátyás kilátó

A Bél Mátyás kilátó

 

A Balatonhoz közelebbi Bél Mátyás kilátóról a Balaton vízfelülete és nyugati irányban a partvonal fedezhető fel egészen a keszthelyi öbölig.

A hegységhez közelebbi Batsányi János kilátóról a szigligeti öböl és a hátterében a bazalt tanúhegyek láthatók.

Északi irányban pedig, tiszta időben egészen Sümegig gyönyörködhetünk a tájban.

 

A Garga-hegyi kilátót a 90-es években a természetvédelmi szervezetek felújították. A Bél Mátyás nevet adták neki, de a helyi köztudatban a Garga-hegyi kilátó elnevezés is meg maradt.

dfgsgfd

Néhány órával az átadás után a természetjárók már birtokba vették a kilátót

A Bakonyerdő Zrt. azonban nem kívánta a húsz évvel ezelőtti névadást semmisnek tekinteni, ezért Bél Mátyás kilátóként avatták fel az objektumot és ezt a nevet népszerűsítik majd kiadványaikban is.

Érdemes e kilátó panoráma szintjére felmenni!

Érdemes a kilátó panoráma szintjére felmenni!

Bél Mátyás földrajz és irodalomtudós polihisztornak Pápa városához is van kötődése. Az 1700-as évek legelején a pápai református főiskolába járt. Batsányi János költő helyi kötődése egyértelmű. Tapolcán született, és a 18. század közepén, fiatal korában Keszthelyen is tanult.

Életképek:

asasas

Ellenfényben

A Batsányi kilátó tövében

A Batsányi kilátó tövében

Mozaik BALATON:

IMG_9802IMG_9803IMG_9804

 

 

 

 

 

 

 

Mozaik ERDŐ:

IMG_9809IMG_9808IMG_9807

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmünket a HAZAI VADÁSZ TV Magazin április 13-i adásában, vasárnap délelőtt 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo  ( új! )

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )