Túrafelszerelés KISOKOS: a hálózsák és a kempingfőző

Itt a tavasz, most már visszafordíthatatlanul! Sokan készülünk kisebb-nagyobb túrázásra, a vízpartra és az erdőbe egyaránt. A gondos útitervek elkészítése mellett azonban nem árt ha tisztában vagyunk a ránk váró nehézségekkel is. Ezért fontos, hogy a megfelelő felszereléssel rendelkezzünk, ha a természetbe indulunk! Új sorozatunkkal szeretnénk segíteni a megfelelő túrázó felszerelések kiválasztásában. Olyan szakemberek mondják majd el tanácsaikat, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek e téren.

Fontos, hogy a megfelelő felszereléssel rendelkezzünk, ha a természetbe indulunk!

Fontos, hogy a megfelelő felszereléssel rendelkezzünk, ha a természetbe indulunk!

 

Máthé László: A töltőanyagnak két alaptípusa van

Máthé László: A töltőanyagnak két alaptípusa van

Ha túrázásról van szó, akkor a hálózsákokról mindenképpen kell beszélnünk. Hálózsák beszerzésnél két tulajdonságot mindenképpen vizsgáljunk meg: a töltőanyagát, és a formáját.

A töltőanyagnak két alaptípusa van: a szintetikus illetve a pehely, ami többnyire lúdpehelyt jelent. A lúdpehely töltőanyagot a pehely és a szál arányával jellemzik, mely számok a szigetelőképességükre utalnak.

Általában ha 20 százaléknyi a toll rész és 80 százaléknyi pehely, azaz a hálózsák töltőanyaga 80/20-as, akkor az már általában megfelelő szigetelést biztosít. De a 90/10-es jelenti a csúcsminőséget!

 

A szintetikus töltőanyagú hálózsákok is népszerűek

A szintetikus töltőanyagú hálózsákok is népszerűek

 

A pehelyről azt kell tudni, hogy olyan légrést biztosít a zsák belsejében, ami által szigetelővé válik a hálózsák.

De vigyázat! Nedvesen a pehely összetapad, és elveszíti szigetelő képességét, ezért nagyon kell óvni a csapadéktól.

De miután kiszárad, teljesen visszanyeri az eredeti állapotát.

A szintetikus töltőanyagú hálózsákok is népszerűek, részben a kedvezőbb áruk miatt, részben pedig azért mert strapabíróbbak. Kicsit jobban bírják a nedvességet.

 

A forma is lényeges a hálózsák kiválasztásánál

A forma is lényeges a hálózsák kiválasztásánál

 

Bár azt is tudni kell, hogy nedvesen ezek is jelentősen veszítenek a szigetelőképességükből.

A forma is lényeges a hálózsák kiválasztásánál. A túrázók túlnyomó részt a múmia formát szeretik.

Bár nem olyan kényelmes, mint a klasszikus négyszög, vagy téglalap alakú hálózsákok. De a múmia forma kisebb, ez által könnyebb a hálózsák, illetve kisebb helyre csomagolható.

 

Elengedhetetlen egy gázüzemű kempingfőző

Elengedhetetlen egy gázüzemű kempingfőző

 

 

Kempingezésnél, túrázásnál hogyha magunk szeretnénk elkészíteni az ebédünket, vagy az ételünket, akkor nagyon fontos, sőt elengedhetetlen darab egy gázüzemű kempingfőző, melyet különböző méretű gázpalackra lehet rácsatlakoztatni.

A palackok általában szelepesek, mely azt jelenti, hogy a főzőt túrázás közben szét lehet szedni. Nem kell tehát egyben, összeszerelt állapotban betenni a hátizsákunkba.

 

Az égőfej többméretű lehet

Az égőfej többméretű lehet, általában a kisebbeket szeretik

 

Ez azért is jó, mert ha szeretnénk megosztani a súlyt, a terheket a túratársak között, akkor lehet, hogy egyikük viszi a főzőfejet, míg a másik a palackot.

Az égőfej többméretű lehet, vannak kisebbek és nagyobbak. Általában a kisebbeket szeretik a túrázók, mivel ezek könnyebbek és kisebb helyre pakolhatók.

Sokszor szokták kérdezni, hogy ezen meg lehet-e főzni egy teát, vagy levest. Mosolyogva szoktuk meggyőzni őket arról, hogy ezzel egy négyfős társaságnak is meg lehet főzni egy vacsorát. Hiszen ugyanolyan teljesítményű, mint az otthoni főző!

 

( szöveg: Máthé László, képek: HAZAI VADÁSZ, forrás: www.grube.hu )