Amit az adalékokról tudni kell – Akár egy teljesen új etetőanyagot is összeállíthatunk!

Gyakran tapasztaljuk, hogy az etetőanyagunk állaga nem tökéletes, ilyenkor lehetnek segítségünkre a különböző adalékok. Használatukkal még tartalmasabbá tehetjük keverékünket. Az összes víztípushoz a legjobb állagú etetőanyagot készíthetjük el, de a rendelkezésre álló anyagokból akár egy teljesen új keveréket is összeállíthatunk. Lássuk a 10 leggyakrabban használt adalékot.

 

TTX (kukoricapogácsa)

TTX (kukoricapogácsa)

1. TTX (kukoricapogácsa)

Hazánkban egyre népszerűbb adalékanyag a kukoricapogácsa. Édes, frissen pörkölt kukoricára emlékeztető illata elsősorban a nagytestű halak, pontyok kedvence. A TTX olajtartalma kiemelkedően magas, emiatt lényegesen jobbak az íz- és zamatanyagai. Tápértéke rendkívül magas! Használata egyszerű: áztassuk vízzel puhára, majd keverjük hozzá a száraz etetőanyaghoz. 0,25 kg Maros Mix TTX, fél liter vízzel beáztatva, 1 kg száraz etetőanyag megnedvesítésére alkalmas.

2. Lösz

Lösz

Lösz

Évekkel ezelőtt a horgászok azért kezdték el a különböző földeket használni, hogy az etetőanyaghoz keverve annak mennyiségét jelentősen megnöveljék. Ma már tudjuk, hogy ennél nagyobb szerepe van, és akár versenyeken vagy hétköznapi horgászatokon is akkora figyelmet kap az előkészítése, mint egy etetőanyag bekeverése. Többféleképpen lehet előkészíteni. Lehet színezni, ragasztani, illatosítani, rostálni… egyszóval alkalmazása igen széleskörű.
A lösz a vízben gyorsan szétoldódik, ezért alkalmas felhős etetéshez is. Gyenge tapadó képessége miatt legtöbbször etetőanyaghoz adagoljuk. Így egy jól felhősítő, könnyen oldódó keveréket kapunk. Szúnyoglárvát is rakhatunk bele, ekkor szükséges még löszragasztót is használni a jobb tapadás elérése érdekében. 2 kg-os kiszerelésben kapható.

Sajtliszt

Sajtliszt

3. Sajtliszt

Ha a folyóvízi, paducos-márnás etetőanyagok alapját alkotó termékeket vizsgáljuk, a sajtliszt az első helyen szerepel a rangsorban. Ez az adalék soha nem maradhat ki egy jó folyóvízi etetőanyagból. Szemcsemérete igen finom, lisztszerű, melyet az erőteljes illatú parmezán sajt ledarálásával nyernek. 20%-ban érdemes a száraz etetőanyaghoz keverni. 1 kilós kiszerelésben kapható.

4. Löszös agyag

Löszös agyag

Löszös agyag

Világosbarna színű, lösz tartalmú agyag, amely a vízben fokozatosan szétoldódik, ezért alkalmas felhős etetéshez is. Közepes tapadó képessége miatt legtöbbször etetőanyaghoz adagoljuk, mert nem változtatja meg a keverék általános jellegét. Így egy jól felhősítő, könnyen oldódó keveréket kapunk. A másik megoldás, hogy a szakszerűen előkészített (enyhén megnedvesített, rostán áttört) löszös agyagba tisztán szúnyoglárvát rakunk. Ez utóbbi módszer a dévérkeszeg horgászatánál hozhatja meg a várva várt sikert. 2 kg-os kiszerelésben kapható.

Süllyedő morzsa

Süllyedő morzsa

5. Süllyedő morzsa

A Maros Mix Süllyedő morzsa nem más, mint egy színezett, nehéz fajsúlyú kenyérmorzsa. Különlegessége, hogy száraz állapotában is lesüllyed a víz alá, emiatt a folyóvízi keverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Kellemes sós ízét imádják a halak. A kész etetőanyaghoz 5-20% arányban lehet keverni. 1 kg-os kiszerelésben, valamint piros és sárga színben kerül forgalomba.

Pirított, őrölt kendermag

Pirított, őrölt kendermag

6. Pirított, őrölt kendermag

Olajban gazdag adalékanyag, amit minden békéshal szeret. Az etetőanyagba kevert őrölt, pörkölt kendermag azt a benyomást kelti, hogy ragasztó hatása van, de ez csak látszat. Valójában nem változtat az etetőanyag állagán, sőt talán a magas olajtartalomnak köszönhetően hamarabb szétesik a vízbe érkező gombóc. Mivel a legtöbb kész etetőanyag már tartalmaz némi kendermagot, 10-15%-nál nem érdemes többet felhasználni. 1 kg-os kiszerelésben kapható.

 

 

Angolmorzsa

Angolmorzsa

7. Angolmorzsa

Nem más, mint egy színezett kenyérmorzsa. Színjavító és lebegő tulajdonságának köszönhetően az állóvízi etetőanyagok fontos kelléke. A halak szinte kiválogatják a színes morzsákat az etetőanyagból. Az elkészített keverékbe 2-15% arányban érdemes keverni. 0,5 kg-os kiszerelésben, piros és sárga színben kerül forgalomba.

8. PV1

PV1

PV1

Az egyik legelterjedtebb, természetes anyagokból készített etetőanyag-ragasztó. Tulajdonképpen nem más, mint cukorgyártásból visszamaradt melléktermék, aminek édes ízét, intenzív aromáját imádják a ponty- és keszegfélék. Minden olyan keverék elkészítésekor használhatjuk, ahol a cél a tapadó hatás fokozása. A kész etetőanyagokhoz 5-15 % arányban kell hozzákeverni. 1 kg-os kiszerelésben kerül forgalomba.

9. Mézeskalács-őrlemény

Mézeskalács őrlemény

Mézeskalács őrlemény

Édes, mint a méz, hiszen a frissen sült mézeskalács legfinomabb őrleményéből készítik. Amurok, pontyok és nagytestű keszegfélék kedvelt csemegéje! Minden olyan keverék elkészítésekor használhatjuk, ahol a cél a tapadó hatás fokozása. Különösen gyakran alkalmazzák folyóvízi és etetőkosaras keverékek tapadó hatásának fokozása érdekében. A kész etetőanyagokhoz 5-20 % arányban kell hozzákeverni.

10. Kókuszliszt (Coco Belge)

Kókuszliszt

Kókuszliszt

A versenyhorgászok által már régóta eredményesen használt adalékanyagot főként a keszegfélék horgászatánál használjuk. Két elterjedt felhasználási módja van. Az egyik és talán legegyszerűbb, ha közvetlenül a száraz etetőanyaggal alaposan összekeverjük, majd az egészet megnedvesítjük. A másik módszert olyan letisztult vizeken alkalmazzuk, melyekben a halak nagyon óvatosan táplálkoznak. A kókuszlisztet előző nap kell beáztatni kétszeres mennyiségű vízbe, majd ezzel a sűrű masszával kell bekeverni az etetőanyagot. Ennek következtében a kókuszliszt, akkora felhőt képez a fenéken, hogy abban a halak gond nélkül el tudnak rejtőzni.

( szöveg: Egedi Róbert, kép: Pintér Tamás )