Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014 március 30-i adás

Vászonra álmodott természet / Vadászház avatás Nagysalléron / Segítségnyújtás – a környezeti nevelés érdekében / Huszárok a Nyíri-erdőben / Főhajtás az áldozatok emlékére / „A jövő a kezünkben van” – Nincs megállás!

 

IMG_5112

Vászonra álmodott természet

Március közepén egy héten keresztül vadászati-természeti témákat feldolgozó képzőművészek forgatták az ecsetet a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetének Sárosfői Vadászházában, az immár hagyományos, harmadik alkalommal megszervezett alkotótáborban.

Bár az elkészült festmények önmagukért beszélnek, azért megszólaltattuk a résztvevő festőket, illetőleg a képek elkészítéséhez ideális feltételeket biztosító házigazdákat is.

 

Vadászház avatás Nagysalléron

IMG_9440Az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én ünnepélyes keretek között adták át a teljesen felújított Nagysalléri Vadászházat és Ökocentrumot. Az objektum 289 millió forintos költségvetéssel készült, a SEFAG Zrt. saját forrásából.

A közel hétszáz négyzetméter hasznos alapterületű épületben tizenegy – 18-26 négyzetméteres – szobát alakítottak ki, összesen húsz szállóvendég befogadására.

Ugyanakkor az étterem nagy létszámú programok szervezését, ötven fő kiszolgálását teszi lehetővé. A tetőtéri társalgó és a vadászterem a kényelmes pihenést szolgálják, a tetőtérben kialakított szaunával együtt.

ns-7

A megújult vadászház egy többéves fejlesztési folyamat része. 2010. óta kiemelt szerepet kaptak a Társaság életében a közjóléti feladatok – köszönhetően a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt. támogató figyelmének, a cég szigorú költséggazdálkodásának és a különféle pályázati források bevonásának. A program zárásaként három, a turizmusban érdekelt szervezet – a SEFAG Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Természetjáró Szövetség vezetői, illetve képviselői – a Balatont és a Dráva térségét összekötő túraútvonal létesítését meghatározó megállapodást írt alá.

 

Segítségnyújtás – a környezeti nevelés érdekében

IMG_8923A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. március 14-én, a győrszentiváni Kertvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában adott át ünnepélyes keretek között két darab látványos fakorongot, melyet a 167 éves szanyi Antal-fa törzséből készítettek.

A nevezetes kocsányos tölgyet tavaly nyáron döntötte ki a viharos szél, ekkor határozott úgy az erdőgazdaság vezetése, hogy valamiképpen megmentik, átörökítik az utókornak ezt a pusztulásnak indult komoly eszmei értéket.

A törzsből fűrészelt korongok évgyűrűi kiválóan szemléltetik a történelmi távlatokat, és egyben emberi kicsinységünkre, környezeti felelősségünkre is felhívják a figyelmet.

IMG_8946

 

A társaság kezdeményezését az Audi Hungária Motor Kft azzal támogatta, hogy felvállalta a fakorongok biztonságos és méltó kiállításához szükséges fémvázak elkészítését.

A muzeális értékű szemléltető eszközökből egy a rendezvénynek helyszínt adó győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolához, egy a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolához, egy pedig Szany község önkormányzata múzeumába kerül.

 

Huszárok a Nyíri-erdőben

IMG_9197A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő Nyíri-erdőt egykoron valóságos botanikai csodaként tartották számon, hiszen tipikus képviselője volt a különlegesen szép és jellegzetes Duna-Tisza közi homokpusztai tölgyeseknek.

A terület jelentőségét bizonyítja, hogy az 1860-as évek végén Erzsébet királynő, 1948-ban Kittenberger Kálmán, 1978-ban pedig Fülöp angol herceg is ellátogatott ide.

Az ide érkező vándor a fák között kis csodavilágba toppan: itt találja ugyanis az 1848-as szabadságharc emlékeit őrző múzeumot.

IMG_9239A közeli dombocskán a fából épített Hubertus-kápolnát, az aradi vértanúk tűzzománc-képpel díszített kopjafáit, az erdészház mögötti kör alakú hársfaligetben pedig egy millenniumi emlékművet, valamint a park mellett a Makovecz Imre Stúdió tervei alapján felépített Vackorvár Erdei Iskolát.

Március 15-én, a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. nemzeti ünnepünk tiszteletére megemlékezést tartott, amelynek igazi különlegessége volt a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól, valamint ágyúdörgéstől hangos, látványos lovas csatajelenete.

 

IMG_9260

Főhajtás az áldozatok emlékére

A Vértesi Erdő Zrt. március 16-án megemlékezést tartott a Gánt község közelében található Kápolnapusztán.

Ott, ahol 1945-ben, 69 évvel ezelőtt, ezen a napon a 2. ukrán front felderítő zászlóalja kivégezte a település teljes felnőtt férfi lakosságát.

A legfiatalabb áldozat 15, a legidősebb több mint 70 éves volt. A túlélők elmenekültek, s a falu lassan elnéptelenedett.

IMG_9264

 

A Vértesi Erdő Zrt. tavaly emléktáblát állított a településen és rendezett körülményeket biztosított annak környezetében.

A rendezvényen beszédet mondott Kocsis Mihály, az erdőgazdaság vezérigazgatója, és Spergelné Rádl Ibolya Gánt község polgármestere is.

A temetőből lett emlékhelynek – több más történelmi emlékhelyhez hasonlóan – a Vértesi Erdő Zrt. viseli gondját.

 

 

„A jövő a kezünkben van” – Nincs megállás!

zold_tanoda_erdei_iskolaA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. „A jövő a kezünkben van” közjóléti programsorozatának tavalyi megvalósult beruházásairól és az ez évi tervekről tartott sajtótájékoztatót március 19-én, a megyeszékhely polgármesteri hivatalában.

A VERGA Zrt. a szigorú költségtakarékosságnak köszönhetően az elmúlt esztendőben is nyereséges volt. A 2014 végéig tartó fejlesztési programja során az erdőgazdaság ennek a nyereségnek jelentős részét – pályázati forrásokkal együtt összesen mintegy 860 millió Ft összeget – áldozza közjóléti célokra, a „Bejárható Magyarország” kormányzati program célkitűzéseivel összhangban.

IMG_8811

A fejlesztések legfontosabb csoportját az oktatási és turisztikai célú beruházások alkotják, ezért az új kilátók, tanösvények és erdei kirándulóhelyek mellett az év legnagyobb beruházásaként egy veszprémi zöld centrumot hoznak létre, amely keretében erdei tanodát, közösségi teret és erdészeti központot építenek.

A 600 millió forintból létrehozandó intézmény a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel várja majd az erdők élővilága és a természet értékei iránt érdeklődő látogatók minden korosztályát.

 

HAZAI VADÁSZ TV Magazin március 30-án vasárnap, 11 órakor az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo  ( új! )

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )