M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/6. adás – 2021.02.06. szombat 12:40

– Tél derekán – vadetetés és agancshullás
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi történik az elhalt növényekkel?
– Hideg vizes felfrissülés hatásai
– Táplálékallergiás gyermekek táborozása
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei iskolák
– Izgalmas mecseki barlangtúra
– Januári túlélés – őzek és fácánok a határban

 

Tél derekán – vadetetés és agancshullás

A téli időszakban kiemelt fontosságú a vad takarmányozása, hiszen az állatok ilyenkor nehezebben jutnak élelemhez. Ebben az állatot-embert próbáló időszakban értelmet nyer a nyári-őszi felkészülés, mind az erdő vad lakói, mind az erdészetek részéről. A tél folyamán válik fontossá a fizikai kondíció, a zsírpárnák nagysága, az, hogy mennyi tartalékot tudtak felhalmozni állataink az előttük álló, hosszú időszakra. A vadállomány igényeit főként a kihelyezett szemestakarmánnyal igyekeznek kielégíteni az erdészetek munkatársai. A kukorica nagy energiát nyújt a vad számára és egyszerű a területre való kijuttatása is. Noha teleink az utóbbi évtizedben szelídebbek, sokkal kevésbé havasak, mint például a múlt század közepén, vannak évek, amikor kemény fagyokkal, sőt hosszan tartó hideggel teszik próbára az állományt. Mindemellett sajnos erre az időszakra jellemző tevékenység a hullajtott agancsok illegális gyűjtése is.

Erdő Ernő bácsi meséi – Mi történik az elhalt növényekkel?

A növények egyes részei, növekedésük és az évszakváltozások során, lehullanak a földre. A különféle talajlakó lények ezeket felaprítják és átalakítják. A lebomlott növényi anyagok alkotják a talaj legfontosabb alkotórészét, a humuszt.

Hideg vizes felfrissülés hatásai

Ha a fürdésre gondolunk, akkor mindenkinek egy otthoni, forró vízzel teli kád vagy egy kellemes, nyári strandolás juthat az eszébe. Na de milyen jótékony hatásai vannak a jéghideg vízben történő megmártózásnak? „Hivatásos” önkéntesünk, Pesti Balázs ezúttal eme különös, természetközeli tevékenységgel ismerteti meg nézőinket.

Táplálékallergiás gyermekek táborozása

Talán még messze van a Nyár, de már most kell, hogy legyen tervünk egy júliusi, erdei sátorozásra. Most egy olyan lelkes és elkötelezett közösséget mutatunk be Nézőinknek, akik táplálékallergiás gyermekek szünidei táboroztatásával foglalkoznak.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdei iskolák

A természet megőrzésének, megtartó használatának záloga a megismerés, és ennek nyomán a megértés. Az eredi iskolák ebben segítenek az iskolai tananyagot kiegészítve.

Izgalmas mecseki barlangtúra

A Mecsekben található legnagyobb karsztforrás az Orfű község határában fakadó Vízfő-forrás. A forráshoz tartozó barlangrendszer különlegessége, hogy az itt található cseppköveken fekete mangántartalmú kéreg figyelhető meg.

Januári túlélés – őzek és fácánok a határban

Bár az idei tél eddig, néhány szigorúbb, hidegebb napot leszámítva, nem tartozik a különösen erősek közé, ez nem jelenti azt, hogy az erdő lakóit nem teszi próbára a januári hideg. Különösen így van ez az őz esetében, amelynek kicsi gyomra és viszonylag gyors emésztése révén szinte egyfolytában ennie kell. A januári időszak a fácánok számára sem a legkönnyebb periódus, bár a hideg, havas, téli időjárás nem jelent akkora veszélyt rájuk, mint az előbb taglalt őzek esetében.

 

Premier műsorunkat 2021. február 6-án, szombaton 12 óra 40 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!