Online vadászjegy érvényesítés – 2021.02.01.

A Vadászkamara 2 éve dolgozik azon, hogy a magyar vadásztársadalom számára ügyfélbarát megoldásokat dolgozzon ki a vadászjegyek és azok érvényesítésének vonatkozásában. A munka egy jelentős állomásához érkeztünk, ugyanis a mai naptól a Vadászkamara online vadászjegy érvényesítést tesz lehetővé.

Ennek a látszólag egyszerű technikai feladatnak az elmúlt bő másfél évben történt a megalapozása, azzal, hogy a Vadászkamara a hatósági tevékenységéhez tartozó nyilvántartási feladatait digitalizálta, áttért egy új, már  központosított vadászkamarai ügyviteli rendszer (VadON program) használatára, valamint elkészítette az ehhez kapcsolódó Online Ügyfélszolgálati rendszert is. (Erről bővebben minden kedves Vadásztárs a vadászjegyváltás kapcsán kézhez kapott Vadászévkönyvben talál további információkat.)

A nyilvántartó rendszerben kezelt adatok, főként a személyes adatok köre, olyan minősített adatok, melyek megfelelő kezelését a Vadászkamara kizárólag saját tulajdonú ügyviteli szoftverben látta biztosítottnak. A VadON rendszer amellett, hogy megfelel a kor technikai, jogi és adóügyi kihívásainak, biztos alapot tud adni a „plasztik vadászjegy” későbbi bevezetésének, valamint lehetővé teszi azt is, hogy a hozzá kapcsolódó ügyfélszolgálati rendszerben a vadászjegy online érvényesítése otthonról, sorban állás nélkül intézhető legyen.

Ezen munka során számos akadályba ütköztünk, melyből elsősorban a pandémiás helyzetet szükséges kiemelni. A tavalyi évben a veszélyhelyzet első kihirdetésének idején a járványügyi helyzet miatt nem tudtuk azokat az egyeztetéseket lefolytatni, melyek az úgynevezett „plasztik vadászjegyre” történő átállást és annak az év végéig történő legyártását lehetővé tették volna. A Vadászkamara ugyanakkor pont a pandémiás helyzetre tekintettel változtatott a projekt megvalósítási ütemén, előtérbe helyezve az online érvényesítés minél előbbi megkezdését.

A Vadászkamara megrendelte és lefejlesztette az online érvényesítéshez kapcsolódó technikai hátteret biztosító programot, valamint a tavalyi évben leszerződött minden szolgáltatóval és beszállítóval, hogy a 2021/2022. vadászati évre vonatkozó vadászjegyet már online is lehessen érvényesíteni. Ezzel párhuzamosan a tavalyi évben jogszabály-módosításokat kezdeményezett, annak érdekében, hogy a jogi háttér is rendezésre kerüljön. A Kormány, valamint az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárságának segítségnyújtásával (17/2021. (I. 22.) Korm. rendelet A vadászjegy kiállítására vagy érvényesítésére irányuló eljárás sajátos szabályairól) megoldódott a jogi háttere az online vadászjegy érvényesítésnek.

A Vadászkamara a múlt héten a szükséges éles-üzemi teszteket lefolytatva a mai napon megnyitja a vadászok előtt az online érvényesítés lehetőségét, mely reményeink szerint hathatósan elősegíti a vadászok ügyintézését, a járványügyi helyzet kapcsán jelentősen csökkenti a Területi Szervezeteink irodáiban való sorban állást és nem utolsó sorban a kor igényeihez igazodó kényelmi megoldást kínál minden felhasználó számára.

Az online ügyfélszolgálati rendszer nemcsak számítógépről, hanem mobil eszközökről  is elérhető, az űrlapok felhasználóbarát kitöltését információs ablakok segítik. A vadászjegyváltás folyamata  5-10 perces időintervallumot vesz igénybe, melyhez a hatályos vadászjegyre és egy bankkártyára van szükség. A vadász eldöntheti, hogy érvényesített vadászjegyét (mely még a jogszabályban is rögzített „hagyományos” vadászjegy) és a kapcsolódó vadászkamarai kiadványokat személyesen kívánja átvenni, vagy postai küldeményként a lakcímére postázva kívánja megkapni.

A rendszer kidolgozását a Vadászkamara szolgáltató jelleggel hajtotta végre és azon vadászoknak biztosítja, akik korábban már személyes ügyintézés keretében váltottak vadászjegyet. Az új vadászok számára első alkalommal továbbra is be kell fáradni az adott Területi Szervezet irodájába, azonosítás és a szükséges nyilatkozatok kitöltése és aláírása okán. Fontos, hogy az online vadászjegy-érvényesítés nem kizárólagos és nem kötelező a használata, hanem szolgáltatásként, lehetőségként egészíti ki a Területi Szervezetek korábbi vadászjegykiadási rendjét, gyakorlatát.

Vadásztársainknak kényelmes és gyors ügyintézést kívánva ajánljuk figyelmükbe az online érvényesítés további hasznos információit, melyet érdemes gyorsan átfutni, mielőtt belevágnánk az online felület használatába.

Országos Magyar Vadászkamara

(Forrás: https://www.omvk.hu/hir/vadaszjegy-ervenyesites-2021-2022-orszagos-kozlemeny)