Erdei sokszínűség – Előzetes e heti műsorunkból: 05.09 szombat 12:50 – M5 TV

Az őz a legelterjedtebb nagyvadunk, és szinte az egész kontinensünkön előfordul. A mintegy 300 ezres hazai állomány 60 százaléka az alföldi apró-, illetőleg vegyes vadas területeken él. Az őzbakok bérvadásztatása ezeknek az apróvad-gazdálkodás mostoha helyzete miatt sok esetben gazdasági nehézségekkel küzdő, pénzügyi kényszerpályára került vadászatra jogosultaknak a legfőbb bevételi forrását jelenti. 

A magyar erdők királyának tartott gímszarvasok tehenei már világra hozták csetlő-botló, kissé esetlenül mozgó, pöttyös ruhájú borjaikat. Ők még alig látszanak ki a magas aljnövényzetből, így sokszor csak alapos távcsövezést követően tudjuk őket megfigyelni.

A hajnalok és az alkonyatok azonban az őzbakvadászat jegyében telnek. Cserkelve, lesről vagy barkácsolva egyaránt eredményesek lehetünk, ám a takarás miatt Szent Hubertusz segítségére is szükségünk van ahhoz, hogy lövéshez jussunk vagy legalább megfigyeljük és elbírálhassuk a messzelátónk, spektívünk látómezejébe kerülő daliákat.

A rovarvilág is éledezik, s ha bakot esetleg nem is, egy cincért azért alaposan szemügyre vehetünk, ha pedig egy szarvascsalád keresztezi az utunkat, annak ellenére sem maradunk különleges vadászélmény nélkül, hogy a puskánk ezúttal néma maradt…

A vaddisznókocák egyre erősödő, már nem is feltétlenül csíkos vadmalacai turkálva követik anyjukat, a süldők kondába verődve, az idősebb kanok azonban egyedül járnak.

A Erdei sokszínűség című kisfilmet az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. május 09-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!

ERDEI ÜNNEP Reviczky Gáborral az M5 TV csatornán! – 2020.05.02-tól minden szombaton, 12 héten át – Második szombat: 05.09!