Színes ruhát öltött a természet – Előzetes e heti műsorunkból: 05.09 szombat 12:50 – M5 TV

„Egyszerre szólaltak meg, egy napon, (- ó, április csodája, nagy duett -): A fülemüleszó az ágakon, s a mennydörgés virágzó fák felett.” – írja a magyar természet legismertebb poétája, Áprily Lajos Áprilisi hangulat című versében, utalva a vadászév második hónapjának szeszélyes természetére. A vadvilág lakóinak életét ez a kettősség azonban nem zavarja, hiszen a színes ruhát öltött természet újfent élelemmel, s búvóhellyel kecsegteti a határ lakóit.

A muflonnyájak is az egyre alacsonyabban fekvő területekre merészkednek, részben maguk mögött tudva a magaslatok magányát, ami több munkát jelent a nyáj mindig éles szemű őreinek.

A csipkézett lapátokat viselő dámbikák gímszarvas „rokonaiktól” eltérő módon tavasz beköszöntével hullajtják el agancsaikat, úgy is mondhatjuk, hogy őket a párától terhes hajnalok és a még hideg csillagfényes éjszakák ihletik az örök körforgás folytatására…  A gímszarvasbikák már belefogtak a nagy munkába, nevezetesen agancsuk újra növesztésébe. Nincs idejük sok tétlenkedésre, ha ezzel a hosszú feladattal a nyárra kész akarnak lenni. A fácánkakasok április elején felöltik tűzvörös színekkel tarkított nászruhájukat, amely mellé kellő temperamentumot is tollaik alá „tűznek”. Szükségük is van minderre, ha meg akarják védeni egymással szemben territóriumukat.

 

 

A Színes ruhát öltött a természet című kisfilmet az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. május 09-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!

ERDEI ÜNNEP Reviczky Gáborral az M5 TV csatornán! – 2020.05.02-tól minden szombaton, 12 héten át – Második szombat: 05.09!