Mezei nyulak a határban – Előzetes e heti műsorunkból: 05.02 szombat 12:50 – M5 TV

A tavaszi zöldellő határ kihagyhatatlan szereplői a földszínű irhájú mezei nyulak, a magyar apróvad gazdálkodás meghatározó vadjai, akiknek mind vadászata, mind élve való befogása számos mezei élőhelyen gazdálkodó vadásztársaság anyagi túlélését biztosítja.

A márciusi-áprilisi időszak a nyulak életében a párzás, avagy vadásznyelven a bagzás ideje, amelyre maguk mögött tudják az elsősorban téli mentsvárként használt vackaikat. Bár a nagy fülekkel és a határ szinte minden rezzenését látó tekintettel bíró vad sok esetben magányosan él, az ébredő természetre jellemző tavaszi zsongás bizony a nyulakat is szerelemre készteti.

Igaz az udvarlás folyamata korán sem nevezhető hétköznapinak, hiszen miközben egymásnak teszik a szépet kergetőzőnek, futkároznak, sőt még „boksz mérkőzéseket” is rendeznek, így nyerik el választott kiszemeltjük szimpátiáját.

Nekünk embereknek ilyenkor kiváltképpen figyelni kell rájuk a közlekedésünk során, mert bár ahogy már említettük a nyúl jellemzően mindig minden idegszálával a környezetére figyel, a szerelemtől ittas állapotban megfeledkezik erről, a túléléshez alapvető, hasznos szokásáról, így például könnyen az autónk előtt találhatja magát.

Azért, hogy mezei nyúl állománya semmilyen módon ne csökkenjen az elkövetkező időszakban, s ne tűnjön úgy el, mint a fogolyé a szakemberek szerint kiváltképpen oda kell figyelni a nyulak élőhelyének megőrzésére.

A “Mezei nyulak a határban” című kisfilmet az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. május 02-án, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!

ERDEI ÜNNEP Reviczky Gáborral az M5 TV csatornán! – 2020.05.02-tól minden szombaton, 12 héten át!