M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/14. adás – 2020.05.02. szombat 12:50

– Izgalmak az Uzsai Lőtéren
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért zöldek a fák levelei?
– Befogad az erdő
– A kukoricavetés időszaka – vadkárveszély a földeken
– Vár a Jeli Varázskert
– Ős- és idegenhonos fák erdeinkben
– Bővül a Keszthelyi Vadászati Múzeum
– Mezei nyulak a határban

 

Izgalmak az Uzsai Lőtéren

Vadászat közben, a lehető legrosszabb, ha egy lövéssel a vadász felkészületlensége miatt magának a vadnak okozunk elviselhetetlen fájdalmat. Ennek elkerülésére az előzetes gyakorlás elengedhetetlen.

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért zöldek a fák levelei?

A levelek eltérő színanyagokat tartalmaznak, melyek a fény különböző színeit elnyelik vagy visszaverik. A klorofill nevezetű festékanyag a zöld színt veri vissza.

Befogad az erdő

“Rögzül, belénk ivódik minden egyes vadászattal töltött pillanat, mert tanuljuk az ébredő mezőt, a szél pajkos járását, a róka ravaszságát, a bőgő bika kitartását, az öreg remetekan erejét vagy éppen a kecses őzbak büszke tartását.”

A kukoricavetés időszaka – vadkárveszély a földeken

Az április közepétől május első hetéig tartó időszakban történik országszerte a kukorica vetése. Jelenleg az aszály is nehezíti az elvetett magok sorsát, de ezen az időjárás még segíthet. Ami azonban biztos, hogy a vaddisznók szinte azonnal megjelennek a földeken és ha a terület vadgazdálkodója nem segít a védelemben, akkor jelentős vadkár is éri a mezőgazdasági gazdálkodót.

Vár a Jeli Varázskert

A Jeli arborétum nem csak Magyarország, de Európa egyik legszebb botanikus kertje, különösen tavasszal, amikor virágzanak a rododendronok. A Vas megyei Kám község határában, több mint 100 hektáros területen egyedülálló gyűjteménnyel találkozhatunk a világ minden tájáról.

Ős- és idegenhonos fák erdeinkben

Azok a fafajok, például a bükk, a gyertyán, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy vagy az erdei fenyő a földtörténeti korok során kontinensünkön alakultak ki, és napjainkban őshonos lakói erdeinknek. Az idegenhonos fajok otthona egy másik vidék.

Bővül a Keszthelyi Vadászati Múzeum

A keszthelyi Vadászati Múzeum kiállítása öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek meg a látogatók. A múzeum jelenleg folyó kibővítésével a látogatók még teljesebb képet kaphatnak majd, többek között Hídvégi Béla világvadász trófea gyűjteményéről is.

Mezei nyulak a határban

“Azért, hogy mezei nyúl állománya semmilyen módon ne csökkenjen az elkövetkező időszakban, s ne tűnjön úgy el, mint a fogolyé a szakemberek szerint kiváltképpen oda kell figyelni a nyulak élőhelyének megőrzésére.”

Premier műsorunkat 2020. május 2-án, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!

ERDEI ÜNNEP Reviczky Gáborral az M5 TV csatornán! – 2020.05.02-tól minden szombaton, 12 héten át!