M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/13. adás – 2020.04.25. szombat 12:50

– A Sasbérci kilátó bemutatása
– Kilátók – kiemelkedve a mindennapokból
– Áprilisi vadászláz
– Erdő Ernő bácsi meséi – Miért pettyesek az őzgidák?
– Járványhelyzet – új intézkedések az erdőgazdálkodásban
– A Szentgáli tiszafás megújítása
– Német harcosokra emlékeznek Uzsán
– Április közepén, az erdőben

 

A Sasbérci kilátó bemutatása

A Buják melletti Sasbérci kilátóig kapaszkodunk fel. A páratlan küllemű, esztétikus építmény felső szintjéről kiváló kilátást kapunk ajándékul. A helyszínen az épület különlegességéről és múltjáról érdeklődtünk.

Kilátók – kiemelkedve a mindennapokból

Az erdei kilátók nemcsak az erdőre biztosítanak új rálátást, hanem a táj egészében mutatják meg, egy egyébként ismeretlen nézőpontból. A kilátók méltán népszerűek a természetszerető közönség körében.

Áprilisi vadászláz

“Kifent agancsa felvillan a szelíden hajlongó zöld gabona rengetegében. Látványa mindenkor lenyűgöző és szemet gyönyörködtető. Fejdísze, agancsa ezer és egy formával kecsegtet.”

Erdő Ernő bácsi meséi – Miért pettyesek az őzgidák?

Az őzgidák színezete, barnás-vörös árnyalatban való megjelenése, segíti őket az elrejtőzésben. Az aljnövényzetben kellőképp beleolvadnak a környezetükbe, a fehér pettyek pedig még inkább elrejti őket a napfény foltoktól csillogó erdei talajon.

Járványhelyzet – új intézkedések az erdőgazdálkodásban

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó külföldi és hazai vészhelyzeti intézkedések az erdőgazdálkodókat és az erdészeti ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták. A témával több interjúban is fogunk foglalkozni, mert a helyzet itt is komoly.

A Szentgáli tiszafás megújítása

Az ország számtalan vidéke őrzi Hazánk természetes és őshonos növénytársulását. A Dél-Bakonyban elterülő Szengáli-tiszafás területére látogattunk, ahol egy erdőápolási munkálatot tekintettünk meg.

Német harcosokra emlékeznek Uzsán

A mintegy 7300 hektáron gazdálkodó Uzsai Erdészet területén ezúttal egy olyan helyszínt tekintünk meg, amely mélyen őrzi történelmünk emlékeit. Szinte kézzel fogható valósággá válik a múlt, hiszen az erdészet területét sem kímélték a II. világháború eseményei.

Április közepén, az erdőben

A jó vadász, mint minden, a természet törvényeit tisztelő erdőjáró nyitott szemmel járja a határt, s nem mulasztja el észrevenni azt a szépséget sem, amely csak akkor tárulkozik ki előtte, ha néha a lába alá is lenéz. Aki csupán céltávcsövön keresztül szemléli a világot, az nem vadász. A vadászatban ugyanis nem az a legszebb, amit ad, hanem amit ígér.

 

Premier műsorunkat 2020. április 25-én, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!