A GULÁG harangot ma nyolc évvel ezelőtt – 2012.04.15-én – szentelték fel Nagydorogon – Előzetes e heti műsorunkból: 04.18 szombat 12:50 – M5 TV

Nyolc évvel ezelőtt – 2012. április 15-én – szentelték fel a nagydorogi GULÁG emlékharangot. A község egy lakója, a szovjet munkatábort megjárt Zsúnyi Illés kezdeményezte a harang létrejöttét. Ehhez a nemes ügyhöz a Gyulaj Zrt. erdészei is örömmel csatlakoztak.

A Gulág kifejezés alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszert értjük. Az elhurcolt foglyokat embertelen körülmények között, kemény fizikai munkára kényszerítették. Feltételezések szerint Sztálin rémuralma alatt közel 20 millióan haltak meg a táborokban, köztük több tízezer magyar.

“E templomban szólalt meg 2012. április 12-én a GULÁG harang, A Kárpát medencéből Szibériába hurcolt, hősi halott, magyar politikai és hadifoglyok emlékére. Felszentelte: Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.”

E hősi halottaknak állít emléket a Nagydorogon felszentelt GULÁG emlékharang, amelynek karitatív munkájában az erdészek is tevékenyen részt vettek.

“A GULÁG harangot ma nyolc évvel ezelőtt – 2012.04.15-én – szentelték fel Nagydorogon” című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 18-án, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!