M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2020/12. adás – 2020.04.18. szombat 12:50

– Dám és vaddisznó megfigyelés
– Vadkár megelőzés – így is lehetséges
– A vadásztársadalom karitatív tevékenysége
– A talaj – mindennek az alapja
– Április hava – “már bontja zászlaját a kikelet”
– Hősök emlékére – a nagydorogi Gulág emlékharang

 

Dám és vaddisznó megfigyelés

“Tavasszal kipattannak a rügyek, bőséges és vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatva a vadnak. A dámbikák még büszkén viselik lapátos agancsukat, de nemsokára ők is megszabadulnak hercegi koronájuktól. A kocák zöme ilyenkorra már vezetgeti a malacait, néhány fiatalabb egyed azonban csak ekkor fial.”

Vadkár megelőzés – így is lehetséges

Az utóbbi években a vadgazdálkodás egyik legaktuálisabb – és legtöbb konfliktushelyzetre okot adó – kérdése a mezőgazdasági vadkár. Kézenfekvő tehát a megelőzés, ami mindenki számára sokkalta előnyösebb, kifizetődőbb. Ám, ha mégis bekövetkezik (a baj), akkor nélkülözhetetlen a korrekt viszony a gazdák és a vadászok között, hogy ne kerüljön sor akár évekig tartó pereskedésre a vadászatra jogosult és a területen gazdálkodó közt.

A vadásztársadalom karitatív tevékenysége

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat, kórházakat, számos civil felajánlás és önkéntes kezdeményezés támogatja. Ebben részt vesznek a Vadászkamara szervezetei is. Fejér és Somogy megyei példákat mutatunk be.

A talaj – mindennek az alapja

A talaj nemcsak a földfelszín felső, vékony rétege, hanem annál sokkal több. Az erdő szerves része, amely összetett szerkezetű és bonyolult életközösséget magában foglaló élő rendszer.

Április hava – “már bontja zászlaját a kikelet”

A nemrég még szunnyadó természet végleg ébredezik… Madárdaltól hangos a határ, és a levegő megtelik a föld és a növények illatával… Őzek, rókák és számtalan állat, valamint a gazdag virágtakaró megjelenése mutatja: beindult az élet a vidéken.

Hősök emlékére – a nagydorogi Gulág emlékharang

A Gulág kifejezés alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatábor rendszert értjük. Az elhurcolt foglyokat embertelen körülmények között, kemény fizikai munkára kényszerítették. Feltételezések szerint Sztálin rémuralma alatt közel 20 millióan haltak meg a táborokban, köztük több tízezer magyar. E hősi halottaknak állít emléket a Nagydorogon, nyolc évvel ezelőtt –  – 2012. áprilisi 15-én – felszentelt Gulág emlékharang, amelynek karitatív munkájában az erdészek is tevékenyen részt vettek.

Premier műsorunkat 2020. április 18-án, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!