Áprilisban a dámok és a vaddisznók… – Kedvcsináló e heti műsorunkból: 04.18 szombat 12:50 – M5 TV

Áprilisban kipattannak a rügyek, bőséges és vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatva a vadnak.  A dámbikák még büszkén viselik lapátos-agancsukat, de nemsokára ők is megszabadulnak hercegi koronájuktól. A dámot egyébként sokan tájidegennek, nem kívánatos fajnak tartják, ám…

…a fosszilis leletek – csontmaradványok, lenyomatok – egyértelműen mutatják, hogy már több ezer esztendővel ezelőtt is éltek lapátosok a Kárpát-medencében. Napjainkban Magyarország vadászterületeinek mindössze öt százalékán, mozaikszerűen él, de ha azt vesszük, hogy…

…1937 óta folyamatosan magyar dámtrófea áll a világranglista élén, és hogy az első ötven helyezettből harmincat nálunk zsákmányoltak a vadászok, akkor megítéléséhez, jelentőségéhez kétség sem férhet. A dám a jövő nagyvadja lehet, hiszen kiváló alkalmazkodó képessége és telepíthetősége mellett hatalmas vadászati értéket képvisel.

A kocák zöme ilyenkorra már vezetgeti a malacait, néhány fiatalabb egyed azonban csak ekkor fial. Korábban úgy tartották a vadászok, hogy a vemhesülés küszöbértéke a nőivarúaknál a 45 kilogrammos testsúly elérése, ez azonban réges-régen megdőlt, hiszen ma már a süldőforma kocák is malacot vethetnek, ráadásul az ivari ciklus is eltolódott: szinte az év bármely időszakában lehet csíkos malacokat vezető szoptatós kocát látni.

Fontos megjegyezni, hogy bár a vaddisznó egész évben vadászható, a csíkos malacok fölül etikátlan és nem vadászhoz méltó cselekedet ellőni a kocát, ezért lövés előtt hosszasan kell bírálni, nehogy véletlenül árván maradjanak az apróságok.

Az “Áprilisban a dámok és a vaddisznók… ” című kisfilmet, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 18-án, szombaton 12 óra 50 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!