Vadgazdálkodás kihívásai a járvány idején – Tudósításunk előzetese következő műsorunkból: 04.04 szombat 12:25 – M5 TV

Az Országos Magyar Vadászkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői információi alapján a honlapján közzétett elemzésében kitért arra, hogy a vadásztársaságok legtöbbjénél a külföldiek bérvadászatából – őz, szarvas, vaddisznó – származó jövedelem adja az éves bevétel jelentős részét, a kiesés semmivel sem lesz teljes mértékben pótolható, így komoly likviditási problémák lehetnek. Az őzbakszezon április 15-én indulna, de a meglévő szerződéseket a külföldi szervezőirodák sok esetben már most visszamondják a koronavírus-járvány miatt. Különösen az alföldi vadásztársaságoknál jelenthet óriási problémát, ahol ez az egyetlen jelentős vadászati bevételi forrás. Ráadásul az elmaradó vendégvadászok miatt a csökken a számukra turisztikai szolgáltatást nyújtó falusi vendégházak bevétele is. A kamara szerint átmenetileg minden olyan hatósági, felügyeleti intézkedést, amely tovább ronthatja a vadászatra jogosultak működési biztonságát, – például a vadvédelmi bírságot, vadkárt, illetéket – minimálisra kell visszaszorítani. Ezekről az országos problémákról kérdeztük Bajdik Péter főtitkárt, OMVK.

 

A Békés megyében lévő 85 vadászati egység éves árbevételének 35-40 százalékától, mintegy 500-600 millió forinttól biztosan elesik idén a koronavírus miatt. Az április 15-én induló őzbakvadászatra jellemzően olasz, szlovák, osztrák, német és dán vendégvadászok  érkeznek, idén előzetesen az arab országokból is bejelentkeztek, akik a határok lezárása miatt nem fognak megérkezni. A vendéglátóipari egységek leállása miatt a vadhús értékesítés is lényegében leállt – tette hozzá. Közölte, július végén, augusztus elején, az őzüzekedés idején egy hétig, tíz napig még lehet őzbakot vadászni, ha addigra rendeződik a helyzet, némileg javulhatnak a társaságok kilátásai. Ahogyan a szeptemberben induló őzsuta vadásztatás is (az árbevétel körülbelül 15 százalékát adja) jelenthet még bevételt a globális járványhelyzet javulása esetén. Ezekről a megyét érintő gondokról kérdeztük Hrabovszki János elnököt, Békés Megyei Vadászkamara.

 

A “Vadgazdálkodás kihívásai a járvány idején” tudósításunkat, az Erdei utakon – Reviczky Gáborral premier műsorunkban 2020. április 04-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!