M5 csatorna – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 9. adás – 2020.02.15. szombat 12:30

– A Lábodi Erdészet világhírű területe
– Emlékezés a Vértesben harcoló hőseinkre
– A vaddisznók téli élete
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben
– Február – megkezdődött az agancshullás időszaka
– Természetközeli hangulatok a festővásznon

 

A Lábodi Erdészet világhírű területe

Hazánk számos megnyerő szépségű területe közül a Lábodi Erdészet által kezelt vidék az egyik legkiemelkedőbb. A térség vadászati kultúrájának megismeréséhez műsorvezetőnk a helyszínre látogatott, ahol egy idilli vadászházban többet tudott meg a helyi szokásokról és történelemről.

Emlékezés a Vértesben harcoló hőseinkre

A Vértesi Erdő Zrt., Csákvár várossal, valamint Gánt Község Önkormányzatával 2020. január 25-én, megemlékezést tartott a vérteskozmai út melletti II. világháborús magyar hősök tiszteletére emelt emlékműnél. Ezen a helyen azokra a hősökre emlékeznek, akik a II. világháború végső küzdelmeiben harcoltak, vérüket adva Hazánkért, a Vértes vonulatai között. Itt harcolt 1945. január 20-31. között a I. Magyar Királyi Huszáralakulat, amelynek katonái két hónapig tudták tartani a frontvonalat, a túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben.

A vaddisznók téli élete

Most pedig lessünk be a téli erdő rejtekébe, és nézzük meg, hogyan élnek a vaddisznók az év leghidegebb hónapjaiban. Mivel táplálkoznak, mikor zajlik a nászuk és miként védik kis malacaikat.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Téli munkák az erdőben

Az erdőben folyó munkáknál a a tavasz és az ősz az erdősítések ideje. A faállomány ápolása nemcsak új fák ültetését jelenti, hanem a fakitermelést is magában foglalja. Ennek módjáról tudhatunk meg többet ebből a kisfilmből.

Február – megkezdődött az agancshullás időszaka

A február a gímszarvasok életében különleges időszak, hisz ekkor kezdődik az agancshullás. Ennek folyamatáról, és a gyűjtés szigorú szabályairól kérdeztük a Szántódi Erdészet illetékesét.

Természetközeli hangulatok a festővásznon

Nemcsak a természet maga, hanem annak ábrázolása is gyönyörködtethet. Akár az alkotó, akár a műkedvelő közönség lelki feltöltődést találhat a természetközeliséget mutató alkotásokban. Nekik kedvezünk most filmünkkel.

 

Premier műsorunkat 2020. február 15-én, szombaton 12 óra 30 perckor láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!