Fellélegezhetnek a Tisza-tó halai – 2020.02.07. | Horgász Hírek

Az elmúlt héten is nagy erőkkel folyt a kárókatona gyérítése a Tisza-tavon, azonban az időjárás közbeszólt.

Az ország többi részéhez hasonlóan a szokatlan felmelegedés jelentős hatással volt a Tisza-tó egészére is. A tározótér jégborítása eltűnt, ami remek lehetőséget kínált a kárókatonák számára. A Tisza medrén kívül már a tározótér olyan részein is halászhattak, melyeket nem tudtunk megközelíteni, és ez a gyérítés eredményén is meglátszott. Összességében azonban így is jelentős, közel 350 egyeddel csökkent kártevő madarak száma december óta.

Az enyhe időjárásnak azonban ránk nézve pozitív hatása is van. A sokéves átlaghoz képest komoly felmelegedés arra késztette a kárókatonák seregét, hogy elhagyják a Tisza-tó térségét. A vonuló állomány valószínűleg elindult vissza észak felé, ezért úgy döntöttünk, hogy egy ideig szüneteltetjük a kilövésüket. Ha újra lehűlés következik be és emiatt ismét megnő a számuk a Tiszán, újra elkezdjük az állományszabályozást, riasztást.

Fontos volt számunkra ez a tél, hiszen hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak a folyón halászó kárókatonák gyérítésével kapcsolatban. Ezeket az ismereteket a jövőben már hasznosítani tudjuk a halak és horgászok érdekében.

(Forrás: http://sporthorgasz.eu/ )