Szavazzunk a 2020-as év fafajára!

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már hetedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon – idéntől már csak közvetlenül az Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) – keresztül szavazzanak tagtársaink, erdész kollégáink és a szakmán kívüli érdeklődők a jövő évi Év fájára, mellyel a 2020. esztendő fafaját választják meg a szavazásban résztvevők.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2019. november 22-ig az alább részletezett fafajokból lehet választani.

A szavazásra az Év fája honlapon nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

A szavazás online rendszerébe biztonsági alkalmazásokat is beépítettünk, így kérjük a szavazókat, hogy tartsák be az internetes szavazások “fair play” íratlan és az IT biztonság írott szabályait. Az érvénytelen szavazatokat töröljük.

Jó voksolást kívánunk!

Országos Erdészeti Egyesület

http://www.azevfaja.hu/szavazas

http://oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/2020-szavazas-ev-faja


Tatár juhar (Acer tataricum)

Eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Kecskefűz (Salix caprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újra erdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza­szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.