Tisza-Tó – Lezajlott a compó telepítése – 2019.04.10

A Tisza-tó öregedése miatt a tó megváltozott környezeti állapota kedvező a compó számára. Ezért a vízi növényekben gazdag, természetes haltáplálékban bővelkedő vizekben feltétlenül helye van.

Köztudott, hogy ez a hal nem tartozik a gyors növekedésűek közé. Ennek ellenére a tó bővelkedik méretes példányokban.

A compó telepítés kísérleti jelleggel 2016-ban kezdődött meg a Tisza-tavon. Az első évben összesen 25 ezer darab egynyaras compóivadék került a tóba. A halasítás folytonossága azóta is töretlen, ami azt jelenti, hogy minden évben hasonló mennyiségű ivadék kerül a vízbe.

Az idei évben eddig két napon keresztül, naponta 200 kg egynyaras compó került kihelyezésre Óhalászi-Holt-Tiszába. A halasítás helyszínének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy minél jobb arányú legyen a telepített állomány megmaradása. Ezeknek a feltételeknek a legjobban ez a mély vizű, nagy átlátszósággal, sok vízi növénnyel és rengeteg táplálékkal rendelkező holtág felelt meg. A 8 centiméteres kishalak tartállyal felszerelt csónakból, nagy területen szétszórva kerültek új élőhelyükre.

A hét további napjain a csukatelepítéssel folytatódik a halasítás.

A telepítés menetéről az érdeklődőknek Papp Gábor ökológus munkatársunk ad tájékoztatást a következő telefonszámon: +36/70-417-1110

(forrás: http://sporthorgasz.eu/2019/04/10/lezajlott-a-compo-telepites/ )