A kárókatonák túlszaporodott állományának csökkentése – Tisza-Tó

A Tisza-tó halgazdálkodási hasznosítójaként, idén is figyelemmel kísérjük a kárókatona fészkelő állományát.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Valki- medencében található Fásér- parti telepen egyéb madarak pl.: szürke gém, bakcsó is fészkel, ezért itt gyérítésre nincs lehetőség. Az Óhalászi- Holt- Tiszán lévő homogén állományú kárókatona- telepen azonban amikor módunkban állt, az engedélyek birtokában elvégeztük a ritkítást. Itt minden alkalommal ügyeltünk arra, hogy a közelben fészkelő réti sas párt ne háborgassuk, de több év alatt így is sikerült a teljes- eredetileg 312 fészkelő párt- tartalmazó telepet megszüntetnünk.

Korábbi tapasztalataink alapján figyelmünk most az abádszalóki Téli kikötő közelében kialakult fészektelepre irányult. Itt a természetvédelmi őr jelenlétében a helyi Paphalmi Diána Vadásztársaság vadőreinek közreműködésével sikerült idén első alkalommal 23 egyedet elejtenie a vadászoknak.

A halállomány védelmének szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a kárókatonák túlszaporodott állományát csökkentsük. Társaságunk a közeljövőben is figyelemmel kíséri a kormoránok létszámát, és a ennek alapján fogja előkészíteni a következő gyérítési folyamatot.

( forrás: http://sporthorgasz.eu/hirek/ )